Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc susține parteneriatul civil în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Părintele Francisc Doboș: “Morala și doctrina Bisericii Catolice nu se schimbă“

papa_francisc.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Yara Nardi via rfi.fr

Un gest de compasiune și de iubire creștinească, politica Bisericii Catolice însă nu se schimbă. Este declarația părintelui Francisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București după ce Papa Francisc şi-a exprimat susţinerea pentru parteneriatul civil în cazul cuplurilor de acelaşi sex, într-un documentar care a avut premiera miercuri seara, la Festivalul de Film de la Roma.

Dacă Sfântul Scaun ar avea sa comunice ceva, mai cu seamă un lucru atât de important, ar avea mijloacele să o facă dar în nici un caz asta nu s-ar întâmpla prin intermediul unui fim, adaugă părintele Doboș.

32 de ţări au în legislaţie o formă de parteneriat civil pentru cuplurile de acelaşi sex. Prima ţară care a legalizat căsătoria pentru cuplurile gay a fost Olanda, în 2001. În vara acestui an, Muntenegru a devenit prima ţară europeană care nu face parte din Europa vestică şi nici din Uniunea Europeană, care a recunoscut din punct de vedere legal cuplurile de acelaşi sex.

Morala bisericii nu se schimbă prin declarația Papei Francisc dar asta nu împiedică fiecare stat să-și croiască propriul drum în ce privește drepturile cuplurilor de același sex, adaugă părintele Francisc Doboș.  

“În primul rând, dacă Sfântul Părinte vrea să facă o declarație pe o temă atât de sensibilă nu o încredințează unui documentar…. Deci, ceea ce conține acel reportaj sunt cuvintele Sfântului Părinte dar întrebarea este- la ce întrebare dă răspuns Papa? Atunci cand spune că persoanele cu altă orientare sexuală trebuie primite în familie, întrebarea la care răspunde cu siguranță este aceea că trebuie primite. Dacă o mamă și un tată descoperă că au un copil cu altă orientare sexuală, acel copil trebuie primit, iubit și nu doar de familia de sânge ci și de comunitate, de biserică. Lucrul acesta nu schimbă cu nimic morala Bisericii și nici Sfântul Părinte nu poate lua o hotărâre de acest fel de unul singur. Morala Bisericii este cunoscută. Asta nu împiedică ca statul să-și facă propriul drum. Noi, Biserica, nu intervenim în modul în care se organizează statul. Din punctul de vedere al Bisercii, căsătoria este doar aceea între un bărbat și o femeie.“, explică părintele Francisc Doboș.

Papa Francisc a discutat despre parteneriatul civil în documentarul „Francesco”, care a avut premiera miercuri la Festivalul de Film de la Roma. Documentarul ilustrează abordarea Suveranului Pontif privind diferite probleme sociale actuale de impact – problemele „celor care se află la periferiile existenţiale” – migranţi, refugiaţi, săraci, dar şi probleme precum rolul femeilor în societate, dar şi atitudinea credincioşilor privind comunitatea LGBTQ.

Până acum, poziţia oficială a Vaticanului, dar şi a precedesorilor papei a fost negativă față de comunitatea LGBTQ.