Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic: Săptămâna viitoare ne putem aștepta la peste 6.000 de infectări zilnic

carantina_pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

Pentru a doua zi la rând, România s-a apropiat de 5.000 de noi infectări cu coronavirus. Autoritățile au raportat 3 recorduri negative: cel mai mare număr de cazuri în 24 de ore, cele mai multe decese și cel mai mare număr de bolnavi infectați cu SARS-COV-2 la terapie intensivă. Octavian Jurma, medic și cercetător, avertizează că săptămâna viitoare ne putem aștepta la 40 de mii de cazuri noi, cu mai mult de 6 mii de infectări zilnic: "Vom ajunge într-o zonă insuportabilă din punct de vedere medical". În opinia sa, situația este disperată e nevoie de măsuri de izolare generalizată.

România înregistrează 3 recorduri negative în epidemia de coronavirus. Autoritățile au raportat joi cel mai mare număr de noi infectări, în 24 de ore, din februarie și până acum - 4.902. În același interval de timp s-a înregistrat cel mai mare număr de decese, 98, totalul acestora ajungând la 6.163. Și, în secțiile de terapie intensivă este record de pacienți covid: 778.
Bucureștiul are un record zilnic de 804 cazuri de infectare cu coronavirus, în timp ce Clujul a înregistrat 338 și devine al doile județ care trece de rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și este în scenariul roșu alături de Alba și București. Aproape de scenariul roșu este și Harghita cu 2.97.
Octavian Jurma, medic și cercetător, avertizează că săptămâna viitoare ne putem aștepta la 40 de mii de cazuri noi, cu mai mult de 6 mii de infectări zilnic. "Vom ajunge într-o zonă insuportabilă din punct de vedere medical".

Ceea ce nu se cunoaște deocamdată este impactul măsurilor luate acum în mai multe județe, precizează medicul, care speră ca la sfârșitul lunii noiembrie să ajungem la un platou la 5 mii de cazuri pe zi "ceea ce nu e deloc suportabil de sistemul nostru medical. Toate centrele universitare sunt la capacitate. București, Iași, Timiș, Cluj trebuie să scoată resurse din pământ din iarbă verde, situația este efectiv disperată, nu dramatică. Curba deceselor începe să prindă din urmă înfectările de acum 2 săptămâni".

Nu numai că suntem în urma epidemiei, dar mai și tragem în jos de indicatori

"România folosește rata de incidență la 1000, nu indicatorul european care este rata de incidență la 100.000 pentru că putem în felul ăsta să-l mai ajustăm, așa, mioritic. Între cei doi indicatori sunt diferențe foarte mari, chiar de o unitate. Nu numai că suntem în urma epidemiei, dar mai și tragem în jos de indicatori ca să mai câștigăm cumva câteva zile. Nu înțeleg care este beneficiul de imagine sau politic care se obține prin amânare... În București a fost o bătălie uriașă ca sa-l țină 5 zile sub preș. Trebuie să luăm mult mai devreme măsuri.
În Germania indicatorul declanșează primele măsuri la 0.5, ca nu cumva să ajungi la 3. La 3 este o răspândire comunitară intensă. De la 1 trebuie să te uiți la măsuri serioase de restricție a mobilității urbane. Dacă așteptăm până la 3, este limita de sus a scalei. Dincolo de 3, practic nu mai contează câte cazuri ai. Este maximul posibil, cea mai gravă situație imaginabilă, și de acolo ne uităm la carantină totală, nu la măsuri care trebuiau luate la 1".

Ce înseamnă când din 34.446 de teste 14.22% sunt pozitive?

"Rata foarte mare de pozitivare, peste 14 la sută, ne spune că sunt prea puține teste. Noi la stadiul ăsta ar trebui să testăm dublu. Suntem la 14, dar acest indice ar trebui să fie sub 5. Acesta este un target. Între 5 și 10 este zona de instabilitate. Peste 10 se pierde controlul epidemic. Acest indicator este foarte urmărit și la nivelul UE.
Per total, rata de creștere a testelor clinice a fost de aproximativ 10% pe săptămână, dar epidemie crește cu 25%, nu reușim să ținem pasul cu epidemia. Fără să mărim capacitatea de testare nu o să putem să luăm măsuri preventive.  
Testele, așa cum sunt ele pe definiția de caz, testează doar cazurile cu mare certitudine infectate. Trebuie să ne folosim de teste pentru a depista cazurile asimptomatice. Abia atunci testele pot ajuta real la combaterea epidemiei. La acest stadiu ne ajută doar să confirmăm niște diagnostice și să trimitem oamenii în izolare. Din păcate la acest stadiu de transmitere comunitară testarea nu mai poate să rezolve. Ar trebui să testăm tot, dar tot ce am descoperi este că poate sunt de 10 ori mai mulți oameni infectați. Dacă îi poți pune pe toți în izolare, ai rezolvat problema, dar noi nu avem asemenea resurse. Prin urmare, trebuie să ne uităm la soluții de izolare generalizată".

Lockdown-ul ar putea fi gândit în așa fel încât să izoleze complet viața socială, conservând-o pe cea profesională

"Inclusiv din motive politice, aceste măsuri de izolare au fost prezentate ca un soi de pedeapsă, pe când ele sunt de fapt singura noastră șansă să ne întoarcem la o viață cât de cât normală. Practic, dacă este răspândită peste tot, e infecție comunitară, înseamnă că ne-a intrat în casă. Înseamnă că cea mai mare probabilitate de infectare nu o mai am neapărat la magazin, la școală, la ora asta cea mai mare probabilitate de infectare o ai de la un prieten, de la un cunoscut, pentru că infecția a intrat în zona în care noi natural nu purtăm mască. Trebuie să sterilizăm această infecție, lucru care se poate face doar printr-o izolare generalizată, prin aceste măsuri de carantină socială. Acum înțelegem mai bine lockdown-ul, am putea să-l gândim în așa fel încât să izolăm complet viața socială pentru ca să putem conserva viața profesională".

Ce mesaj are medicul Octavian Jurma pentru cei care refuză să poate masca

"Să sterilizăm infecția comunitară și apoi să revenim treptat la o formă de normal, în spațiul public să purtăm măști, permanent, astfel încât atunci când ne întoarcem în zona în care nu purtăm măști, să fim în siguranță. Și practic noi aicea pentru asta ne batem acuma: pentru dreptul de a nu purta măști și în casă. Pentru că dacă tu ai o infecție în casă, o să te trezești că o să porți mască inclusiv în casă, tocmai că ai refuzat să o porți în public".