Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Infecția cu SARS-CoV 2, depistată în 15 minute cu testele antigen. Medic: Este singura modalitatea să faci o testare extinsă

teste_.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, cea mai importantă modificare fiind confirmarea unui caz nu doar prin teste RT-PCR, ci și prin alte tipuri de teste lucrate în laborator, precum cele de antigen. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, ne-a explicat în ce constă această analiză și care este diferența între testul antigenic și testul Real Time PCR.

Dr.Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu: Era de așteptat să se întâmple acest lucru, pentru că asta se întâmplă peste tot în Europa. E clar că testul RT-PCR rămâne standardul pentru a pune diagnosticul, are acuratețea cea mai mare, numai că este greu de realizat- are un cost destul de mare și este imposibil să-l folosim  suficient de mult, având multe persoane infectate acum. Și atunci există testele rapide. Unele sunt teste care se bazează pe detecția de antigen- este vorba despre proteine din componența virusului SARS-CoV-2, se numesc antigene virale, și pe care le pune în evidență. Acestea sunt testele rapide antigenice. Diferența este că RT-PCR ul pune în evidență materialul genetic al virusului. Sunt două lucruri total diferite. Și mai este o precizare importantă: testele rapide sunt și pe bază de anticorpi, adică pot detecta anticorpii produși de corpul nostru ca răspuns la infecția covid-19.

Ce înseamnă un rezultat rapid?

Dr. Adrian Marinescu: Rapid înseamnă, în medie, 15 minute, dar ar putea dura și mai puțin. Testele cu cea mai mare acuratețe în momentul de față sunt tot cele de tip exudat. Exact cum se întâmplă și la testul RT-PCR. Este ușor de făcut, dar este nevoie de un personal antrenat. Însă aceste teste au trei avantaje mari: nu necesită un laborator de genetică molecular, cum este la testul PCR, nu este nevoie să fie neapărat medic, nici măcar un personal medical cu foarte multă experiență- trebuie să fie cineva avizat și, în al treilea rând, costul este în mod clar mai mic. Asta înseamnă că aceste teste, peste tot în Europa și în lume în general, se folosesc pe scară largă. Este singura modalitatea să faci într-adevăr o testare extinsă, care să fie ca un fel de screening. Adică, probabil poți face testarea în școli, în instituții, în diverse corporații, ceea nu se poate face cu testul RT-PCR pentru că nu ai posibilitatea  să rezolvi. Și dacă facem 30.000 de teste în momentul acesta, ne-ar trebui, probabil, să facem de 10 ori mai mult.

Dar ce se întâmplă atunci când îl facem, de exemplu, în școli sau într-un loc unde sunt mulți oameni? Să presupunem că dintr-o sută de persoane testate, 10 sunt depistate pozitiv la SARS-CoV-2. Mai este necesar să facem testul RT-PCR sau este suficient diagnosticul pus pe baza testului antigen?

Dr. Adrian Marinescu: Este necesar pentru că, până la urmă, diagnosticul cert, cel puțin în acest moment, se pune tot pe baza RT-PCR ului,  numai că ne orientează- testele rapide- și în prezent există teste antigenice care sunt cu acuratețe mare, nu chiar ca la RT-PCR. Să luăm niște cifre. Dacă la RT-PCR vorbim de o acuratețe de 95%, probabil că testele rapide înseamnă 80-85% . Chiar dacă e o valoare mai mică, luăm în calcul că pot fi teste fals-pozitive sau fals-negative, pentru că s-a vorbit și despre acest risc, dar este mult mai important să pot să fac pentru orientare decât să nu fac deloc. Aici nu am de ales între a face teste RT-PCR foarte multe sau a face teste antigenice. Testele PCR nu pot să le fac și  atunci ori nu fac deloc în școli sau în diverse instituții,  mă refer să le fac în dinamică, la un anumit interval de timp, ca un screening. Testele PCR nu se pot face, ele rămân conform definiției de caz sau la cerere. Atunci, singura posibilitate de a crește într-adevăr foarte mult posibilitatea de testare este prin acest teste antigenice. Motiv pentru care și Institutul de Sănătate Publică merge, exact ce spuneați mai devreme, merge pe aceasta idée , mai bine fac niște teste bune pe care le am la îndemână decât să merg doar pe PCR pe care oricum nu pot să-l cresc foarte mult, pentru că există o limită, un număr de laboratoare.

Testele antigen se folosesc și în România?

Dr. Adrian Marinescu: Se fac, numai că până în acest moment, lucrurile nu erau foarte clare din punct de vedere oficial, pe de-o parte, și nici nu au fost suficient promovate, pentru că, în final, firmele private ar putea să-și achiziționeze singure testele. Însă, trebuie să aibă siguranța că ele sunt acceptate. Unele firme au făcut-o deja dar nu cum ar fi trebuit să fie, ceva la scară națională. La testul PCR durează o zi până vine rezultatul, dacă vreau să mă orientez, testul antigenic este foarte bun. În plus, pot foarte ușor să izolez...Era o discuție...Dacă e un rezultat fals-pozitiv? Da, sunt și unele rezultate, într-un procent mic, fals-pozitive, dar prefer să izolez pe cineva fals-pozitiv decât să nu o fac. 

Testele antigen sunt folosite doar pentru diagnosticări profesionale, doar de către specialiști sau ni le putem face și singuri, acasă? 

Dr. Adrian Marinescu: Nu pot fi făcute acasă, pentru că putem să greșim și să nu iasă nimic. Este nevoie, totuși, de o anumită pregătire. Dar poți instrui personal într-un timp scurt pentru a face acest lucru. Nu trebuie să fie personal supraspecializat dintr-un spital de boli infecțioase.

 

 

 
Ascultă aici interviul cu dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Matei Balș din Capitală