Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Cherecheș: Nu avem protocoale clare de triaj, iar numărul real de infectați e de 10-15 ori mai mare decât cel al diagnosticaților

razvan_chereches.jpg

Anchetele epidemiologice se fac cu întârziere și relativ superficial din cauză că nu este suficient personal și nu sunt resurse suficiente, spune la RFI profesorul Răzvan Cherecheș.
Profesorul de Sănătate Publică din cadrul UBB, Răzvan Cherecheș
Sursa imaginii: 
Twitter/Răzvan Cherecheș

Clujul va reveni la scenariul galben de abia peste 7-8 săptămâni, este de părere profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș. El spune că numărul pacienților diagnosticți este de 10-15 mai mic decât al celor care s-au infectat. De asemenea, profesorul clujean spune că în situația actuală ar trebui să existe un protocol clar de triaj al bolnavilor, în condițiile în care locurile la ATI sunt limitate.

România se apropie vertiginos de 5000 de pacienți confirmați cu infecția Sars-Cov2 pe zi. Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a spus la Via Cluj TV că, de fapt, numărul celor detectați este mult mai mic decât numărul real al celor care se îmbolnăvesc.

„Estimările din alte țări, la noi nu sunt, evident, arată că numărul celor detectați este de 10-15 ori mai mic. Numărul real de infectați în ultimele 24 de ore cred că este mai apropiat de 5 000 de persoane în județul Cluj. Cei care nu sunt depistați sunt de 10-15 ori mai mulți. 5 000 de persoane care astăzi, în timp ce noi discutăm, încă nu poartă mască, continuă să interacționeze cu oamenii și continuă să infecteze”, a spus profesorul de Sănătate Publică.

Pentru a doua zi consecutiv, Clujul se află pe primul loc în topul județelor, la numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus. După ce Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu, cifrele arată că întreg județul a depășit rata de 3 infectări la mia de locuitori. Autoritățile spun că numărul mare de confimați la Cluj se datorează numărului mare de teste procesate. Profesorul clujean are, însă, o altă explicație pentru creșterea numărului de îmbolnăviri la Cluj.

”Explicația care ar putea să vină de la autorități este: noi testăm mai mult. Nu, nu asta este explicația. Explicația este că avem densitate urbană mare. Suntem al doilea oraș al țării. De aceea, Bucureștiul a fost primul, iar noi suntem al doilea. Stați liniștiți, din spate vin toate celelalte. Noi suntem un pic înaintea lor pentru că sunt mai mulți oameni și densitate populațională mare. Asta este toată explicația: interacțiune umană mare”, a declarat Răzvan Cherecheș.

În condițiile în care cererea este mai mare decât capacitatea secțiilor de terapie intensivă, trebuie făcut un sistem de triaj în care să fie selectate persoanele care au șanse de supraviețuire mai mare, spune șeful Departamentului de Sănătate Publică din UBB.

Eu sper pentru secțiile de terapie intensivă din România că au un protocol standardizat, cu indicatori clari, pe care îl aplică. Din nefericire, am văzut declarațiile unor șefi de secții de terapie intensivă. Ziceau că ei aleg persoanele mai tinere și se opreau cu declarația acolo. Dar nu au un proctocol de triaj clar, aprobat, pe care îl urmează punct cu punct, să dea un scor”, a adăugat Răzvan Chrecheș.

Profesorul clujean mai spune că în următoarele două săptămâni vom vedea o creștere a indicelului, probabil până peste 4. Cel mai optimist pronostic arată că vom reveni la o rată de sub 3 la mia de locuitori, de abia peste 7 - 8 săptămâni.

 
Ascultă AICI materialul realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean