Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19: Medicii de familie, gata să supravegheze pacienții prin telefon

Asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta in acest sens.

Telefonic, în niciun caz cu deplasare la domiciliu, atrage atenția însă atenția Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Medicii nu se vor deplasa la cei bolnavi de COVID-19 pentru ca nu au cum să se protejeze, mai explica Rodia Tănăsescu:

”Le spunem care sunt semnele de alarmă, le spunem ca în fiecare zi să vorbim pe telefon sau pe whatsapp, le dăm câteva noțiuni legate de un tratament nu specific, că nu există un tratament specific pentru asimptomatici, dar există un oarecare tratament de îmbunătățire a imunității și de susținere pentru pacienții fără simptome sau cu simptome foarte ușoare. Le atragem atenția care ar putea fi semnalele de alarmă și vorbim cu ei în fiecare zi. Putem să depistăm o eventuală agravare, iar în situația în care apare o astfel de agravar, evident, pacienții se vor adresa ambulanței care îi va duce la spital.

Noi putem face acest lucru prin consultație telefonică. Nu putem prin consultație la domiciliu pentru că, din punct de vedere epidemiologic, ar fi o gravă greșeală care pune în pericol ceilalți pacienți pe care îi consultăm, familiile noastre și pe noi înșine”.

Totodată, medicul spune că numărul mare de cazuri înregistrat în Capitală afectează acitivitatea medicilor de familie.

”Dacă în timpul stării de urgență aveam un caz pe săptămână, acum avem mai multe cazuri pe zi (fie bolnavi, fie contacți) Tocmai de aceea nu mai primim pacienți decât cu programare, trebuie să sune înainte, indiferent de ce suferințe au”, mai spune Rodica Tănăsescu.