Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul Ministerului Sănătăţii, suplimentat cu 65.000 de lei pentru medicamente anti-Covid

Rectificare bugetara ministere pierd bani.jpg

Proiectul rectificării bugetare a fost publicat (Sursa foto: pixabay)
Proiectul rectificării bugetare a fost publicat (Sursa foto: pixabay)

Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 570.000 mii lei, fondurile fiind repartizate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Din această sumă, cea mai mare parte, peste 400 000 mii lei vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu:

-asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2,

-realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică,

-acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA,

- continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia,

-realizarea activitatilor necesare pentru asigurarea colectarii si testarii sangelui si produselor sanguine,

-realizarea activitatilor de transplant de organe, tesuturi si/sau celule de origine umană, transmite Ministerul Sănătății.

De asemenea, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achizitionarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV 2.

În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor europeni, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare.

Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020.