Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia, la un pas de interzicerea totală a avorturilor

polonia_avort.jpg

Polonezii comemorează 39 de ani de la Legea Marțială prin proteste
Polonezii comemorează 39 de ani de la Legea Marțială prin proteste

Problema avorturilor revine în spațiul public polonez într-un mod brusc și violent chiar, după ce joi Curtea Constituțională de la Varșovia a publicat o decizie foarte controversată privind legalitatea avorturilor, iar spre seară sute sau mii de femei au ieșit pe străzile capitalei poloneze pentru a protesta în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții.

Problema introducerii de noi restricții asupra avortului nu a dispărut niciodată de pe agenda publică poloneză, mai ales începând cu 2016 de când coaliția partidului Lege și Justiție în colaborare strânsă cu Biserica Catolică și organizații cu un profil conservator-religios, de exemplu vestita organizație ”Ordo Juris”, au tot încercat în repetate rânduri să redefinească conceptul despre viața prenatală a fătului și natura avortului.

Restricționarea dreptului la avort revine ciclic în capul agendei publice, fiind în repetate rânduri subiect de campanii electorale, și iată că, după decizia de ieri se pare că suntem martorii unei recrudescențe a acestei teme foarte sensibile pentru societatea poloneză. Decizia a venit ca răspuns la o sesizare transpartinică din decembrie 2019 din partea unui grup de deputați nu numai din Partidul Lege și Justiție, dar și din Konfederacja, coaliție de extremă dreapta, și coaliția conservator-agrarienilor (PSL) și mișcarea lui Paweł Kukiz. Cu alte cuvinte, un spectru larg politic și chiar civic, având în vedere rolul Bisericii Catolice. Astăzi, ar mai trebui adăugat, președintele Andrzej Duda a salutat chiar decizia Curții Constituționale spunând că ”avortul din rațiuni eugenice trebuie interzis. Consider că fiecare copil are dreptul la viață”.

Așadar, Curtea Constituțională a Poloniei a emis o decizie conform căreia, chiar și în cazul în care fătul are malformații sau boli congenitale avortul este neconstituțional. În prezent, sau mai bine zis până ieri, conform legii în vigoare, în cazurile sarcinilor cu malformații, femeile puteau beneficia de dreptul la avort. Ei bine, după decizia de ieri acest lucru nu mai este posibil. Citez din decizia Curții : ”[...] viața umană are valoare la fiecare etapă de dezvoltare și trebuie protejată. Un copil în perioada prenatală a vieții, ca ființă umană ce are dreptul la o demnitate inerentă și inalienabilă, este o entitate care are dreptul la viață, iar sistemul juridic trebuie să garanteze protecția adecvată a acesteia.” Această decizie vine ca o continuare a declarațiilor politice din trecut a lui Jarosław Kaczyński, în prezent vice-prim-ministru pe probleme de justiție, care susținea că ”chiar și în cazurile în care copilul sau fătul are malformații și este condamnat la moarte, acesta trebuie să se nască, să fie botezat, să i se dea un nume, și să fie înmormîntat creștinește.”

După decizia de ieri, avortul devine practic interzis în Polonia. 98% din cazurile de avort legal în Polonia au fost permise până la decizia de ieri anume din motive de malformații și boli congenitale. De acum în colo vor fi legale doar avorturile în cazurile de viol, incest sau amenințare pentru viața mamei, adică 2% din cazurile de avort legal de până acum. Mai adăugăm aici că, decizia Curții Constituționale nu mai poate fi atacată sau contestată legal în nicio instanță în Polonia.

Reacția a fost imediată, mii de femei adunându-se ieri seara în fața Curții Constituționale pentru a protesta. Mai aproape de miezul nopții protestul s-a mutat în cartierul în care locuiește Jarosław Kaczyński, acolo unde au existat manifestări violente atât din partea protestatarilor, cât și a poliției. Astăzi, adică în mai puțin de o oră, protestul va avea un caracter mai organizat, va fi mult mai numeros și foarte probabil va avea o încărcătură emoțională sporită. Protestul se va desfășura în zona casei lui Kaczyński din cartierul Żoliborz, casă care este deja înconjurată de mai multe cordoane ale poliției.

 
Octavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia