Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asimptomaticii și cei cu forme ușoare de COVID scapă de internare. Medic de familie: OUG nu explică traseul pacientului din momentul în care se prezintă la noi

medic_articol.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernul a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, că pacienții cu COVID-19 asimptomatici sau cei cu simptome ușoare nu vor mai fi internați în spital, ci vor sta izolați acasă și vor  fi monitorizați de medicul de familie. Doar în cazul în care simptomele se agravează, ei vor ajunge la spital.  Ordonanța nu a fost făcută publică până la această oră.  

În schimb, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat un comunicat cu noile reglementări privind acordarea serviciilor medicale pentru pacienții cu Covid -19. Ce trebuie să faci dacă ai simptome specifice COVID-19, dacă diagnosticul se confirmă, se infirmă sau dacă DSP îți cere să intri în carantină , potrivit clarificărilor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

PERSOANELE CARE PREZINTĂ SIMPTOME SPECIFICE COVID-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19.

În cazul în care DIAGNOSTICUL ESTE INFIRMAT, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.

În cazul în care testarea confirmă că PERSOANA ESTE INFECTATĂ CU COVID-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă ușoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist și va primi concediu medical de la medicul de familie.

PERSOANELE FĂRĂ SIMPTOME CARE SE TESTEAZĂ, iar testul este pozitiv (asimptomatici), pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.

Persoanele pentru care DSP instituie MĂSURA CARANTINĂRII (contact direct cu persona infectată sau vine din zona rosie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.

În ceea ce privește concediul de carantinare în baza deciziei DSP, în cazul în care diagnosticul este COVID-19, acesta se plătește cu echivalentul a 100% din salariu. Pentru cei cu simptome asemanatoare COVID, dar care se dovedește că nu au COVID în urma testării, se acordă concediu medical pentru afecțiunea de care aceștia suferă, în procentul prevăzut de lege, precizează reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

"Ordonanța nu aduce foarte multe lucruri noi în ceea ce, de fapt, se întâmplă în cabinetele medicilor de familie, doar faptul că s-a stabilit o sumă pentru monitorizarea acestor pacienți, o sumă derizorie consider, și încearcă să clarifice modul de acordare a concediilor medicale pentru pacienții suspecții de Covid 19 sau cei care sunt contacți la bolnavi. Ce spune CNAS: persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19. Cred că CNAS trebuia să pornească de la situații concrete: pacient- medic, și apoi stabilită filiera. Cred că trebuia să înceapă de la situația în care un pacient se prezintă în cabinetul medicului de familie cu simptome sugestive sau mai puțin sugestive de infecție cu SARS-CoV-2. (...) Dacă pacientul prezintă semne, <ce face mai departe> trebuia să prezinte CNAS. Adică, pacientul va fi trimis la domiciliu, de acolo va anunța DSP-ul, va fi testat la domiciliu și într-o zi sau două să prinmească rezultatul, timp în care pacientul să fie izolat singur sau cu cei din casă. Abia după aceea începe rolul nostru, în sensul să monitorizăm acești pacienți", explică la RFI medicul Cătălin Petrencic, medic de familie, membru al  Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Acesta mai reclamă faptul că nu s-a stabilit prin OUG să existe o bază de date  cu pacienții pe care Direcția de Sănătate Publică îi are în evidență ca bolnavi sau contacți la bolnavi. " Am aflat că am avut pacienți carantinați sau bolnavi de Covid abia  când au venit să le eliberez concediul medical. (...)  Mi se pare normal să știm pe cine trebuie să sunăm. Li se spune de la DSP să ia legătura cu medicul de familie. Dacă pacientul nu vrea să ia legătura cu medicul de familie, noi habar nu avem de existența acestor persoane.", mai spune medicul.