Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog: Într-un București sufocat de pandemie, pelerinajul este subiectul important

credincios-moaste_basilica.jpg

Sursa imaginii: 
basilica.ro

La mai puțin de două zile până la începerea pelerinajului religios de Sfântul Dimitrie cel Nou, din capitală, autoritățile și Biserica Ortodoxă transmit mesaje contradictorii. Premierul Ludovic Orban spune că  așteaptă opinia specialiștilor, în vreme ce Patriarhia Română susține că pelerinajul va avea loc în cele mai sigure și stricte condiții, condiții pe care chiar Patriarhia le-a gândit. Reprezentanții asociației Reset cer anularea pelerinajului în contextul epidemiei de coronavirus. "Până vine Salvarea de sus, nu ar fi înțelept să încercăm să ne-o asigurăm mai întâi aici, pe Pământ?"

Patriarhia Română a anunțat încă de joi că pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, va avea loc în perioada 25-27 octombrie. Participarea pelerinilor, doar din Capitală, va fi în condiții de maximă precauție, ordine și protecție, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, promite un comunicat de presă al Patriarhiei. Pentru buna organizare a evenimentului, s-au purtat discuții cu autoritățile locale a afirmat la Digi24 purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu:

"Direcția de sănătate publică, Jandarmeria Municipiului București, Prefectura, primăria, desigur, acestea sunt instituțiile care au luat la cunoștință argumentația și condițiile pe care însăși Patriarhia le-a gândit în contextul neobișnuit și de alertă specială. Dincolo de faptul că nu au acces decât cei din Municipiul București, îi sfătuim inclusiv pe oamenii în vârstă, care sunt fragili, să nu se expună neapărat unui drum care i-ar putea obosi. Dincolo de asta, vorbim despre un culoar unic de acces, va fi vorba de accesul câte unei persoane, se va aștepta o persoană în spatele celeilalte la distanța de 1.5 metri. Vor primi persoanele care doresc o mască în plus, materiale de dezinfecție. Sunt convins că oamenii credincioși dau dovadă de cumințenie".

La începutul săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban anunța că Pelerinajul de Sfântul Dimitrie, din Capitală, a fost anulat. El invoca atunci urgența sanitară. Sunt om credincios, respect biserica. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, spunea șeful guvernului

"Să ne gândim la următorul aspect: foarte mulți din credincioșii care participă la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă, care sunt expuși unor riscuri foarte mari", afirma premierul Orban.

Anularea pelerinajului a fost catalogată drept ofensatoare de către Biserica Ortodoxă, iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reclama atunci "lipsa dialogului interinstituțional asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă".

Cum a avansat epidemia de coronavirus într-o săptămână și ceva și cum un pelerinaj anulat este, de fapt, în analiză

La vremea acestui schimb de replici, în 12 octombrie, autoritățile sanitare raportau 2069 de noi infectări cu coronavirus, fiind o zi de luni, cu teste puține, lucrate în weekend. Între timp România a trecut de pragul de 5.000 de cazuri noi în 24 de ore, după ce vreo câteva zile la rând a fost foarte aproape, iar Bucureștiul a intrat, de marți în scenariul roșu pentru că rata infectărilor la mia de locuitori a depășit nivelul 3, școlile sunt închise, cursurile fiind exclusiv online .
Deși nu demult a anunțat anularea pelerinajului de Sfântul Dimitrie din București, premierul Ludovic Orban spune acum că Guvernul nu a stabilit deocamdată nimic și așteaptă punctul de vedere al specialiștilor:

"Apreciez dorința de a respecta regulile de protecție sanitară, specialiștii vor face o evaluare și vor formula propriul punct de vedere și sper să se ajungă la o formă de înțelegere, o formă de acord", declară șeful Guvernului.

Cu sau fără pelerinaj aprobat oficial, câteva zeci de pelerini stau la coadă la catedrala Patriahală. În imaginile difuzate de televiziunile de știri se observă că oamenii poartă masca de protecție, respectă distanța .

Mirel Bănică, cercetător în domeniul antropologiei religiilor, spune că pelerinajul e important pentru acea parte din polpoulația României care are nevoie de repere spirituale, de ritualuri religioase și de astfel de evenimente pentru a înfrunta pandemia:  

"E o nevoie spirituală și psihologică în același timp. Nu pelerinajul în sine e problema, ceea ce se uită e că pelerinajul e un produs al modernității, inclusiv al celei tehnologice, în sensul că oamenii pot veni la pelerinaj mai ușor. Pelerinajul, sub forma unui rând de așteptare, datează din anii '90. El înainte avea alte forme de desfășurare, ca ritual este universal în multe religii, doar că avea alte forme de desfășurare. Pandemia, molima, a blocat aceste mecanisme de adunare a oamenilor la pelerinaj. Pentru că eu, ca om care la rândul lui a făcut zeci de pelerinaje în viață, cred că nu pelerinajul în sine este contaminant, ci venirea la acest pelerinaj, strângerea pelerinilor, modalitatea în care acest lucru se face".

În opinia sociologului Gelu Duminică, asistăm la un joc de putere între biserică și stat:

"Cu ghilimelele de rigoare, stat laic versus stat religios. Pentru că în momentul de față, în contextul pandemiei, în mod normal reprezentanții laicului și reprezentanții religiosului ar fi trebuit să stea de vorbă serios. Biserica încearcă să își marcheze într-un fel teritoriul, în condițiile în care va avea loc cel mai mare pelerinaj al ortodoxiei din București și se pare că până acum cele două entități nu au stat de vorbă. Una dintre marile probleme pentru un București sufocat aproape de 3.5 rată de transmie comunitară, cred că pelerinajul este subiectul important în momentul de față, pentru că acel pelerinaj poate aduce zeci de mii de oameni laolaltă și transmisterea comunitară să fie mult mai mult accentuată. Pe noi, ca cetățeni ai României și cetățeni ai Bucureștiului, ne interesează ce se întâmplă, pe noi toți. Deopotrivă creștini care ar dori să se ducă la pelerinaj, creștini care înțeleg că trebuie să nu se ducă la pelerinaj și să se roage în intimitatea casei lor, sau atei, toți fiind în București, deopotrivă afectați de această transmisie comunitară".

Accesul la moaște doar cu buletinul va duce la repetarea scandalului de la Iași?

Reprezentanții asociației Reset cer anularea pelerinajului. Ei au trimis o scrisoare deschisă adresată autorităților laice și religioase unde vorbesc despre situația în care se află Capitală din cauza epidemiei de Covid 19 și susțin că autoritățile au luat aceleași măsuri ca la pelerinajul de la Iași care nu au fost respectate

Patriarhia va organiza un pelerinaj la care sunt așteptați mii de oameni, care, cel mai probabil, nu vor respecta măsurile de protecție și distanțare, după cum am văzut că s-a întâmplat la Iași... Pelerinajul organizat în cinstirea Sfântului Dimitrie cel Nou ar trebui anulat. Este o decizie grea, nepopulară, însă binevenită în condițiile în care Bucureștiul a trecut în scenariul roșu, secțiile ATI sunt pline și medicii vorbesc deja de situații în care vor fi nevoiți să aleagă pe cine să salveze și pe cine nu. Până vine Salvarea de sus, nu ar fi înțelept să încercăm să ne-o asigurăm mai întâi aici, pe Pământ?”, scrie în scrisoarea semnată de Reset.

Potrivit Patriarhiei Române, la pelerinajul de Sfântul Dimitrie vor avea voie să participe doar bucureștenii. O decizie similară a fost luată de autoritățile locale din Iași, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Accesul cu buletinul la moaște i-a nemulțimit pe pelerinii veniți de la sute de kilometri distanță. Aceștia s-au certat cu jandarmii cerându-le să le arate legea care le interzice accesul. Pentru detensionarea situației, autoritățile au cedat în fața protestatarilor și i-au lăsat până la urmă să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.         


Pelerini la Sf. Parascheva nemulțumiți de restricțiile autorităților, care nu respectă regulile sanitare în contextul epidemiei de COVID-19
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu - RFI