Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia, bilanț sumbru și un președinte infectat

poland-duda-750x500.jpg

Polonia și Ungaria pun pe jar Europa. De ce își taie Varșovia craca de sub picioare
Polonia și Ungaria pun pe jar Europa. De ce își taie Varșovia craca de sub picioare
Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv la noul coronavirus dar se simte bine, a anunţat ministrul pentru administraţia prezidenţială Blazej Spychalski sâmbătă, pe Twitter, în contextul în care Polonia înregistrează un nou record negativ al infectărilor și impune noi restricții, relatează Reuters.

"Preşedintele a fost testat ieri (vineri - n.r.) pentru noul coronavirus. Rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv. Preşedintele este bine. Suntem în contact cu serviciile medicale relevante", a precizat Spychalski. Polonia a înregistrat vineri 13.362 de cazuri noi şi 153 de decese cauzate de Covid-19, în cea mai neagră zi de la începutul pandemiei. Aproape trei cincimi din totalul de 228.318 cazuri înregistrate în Polonia au apărut în luna octombrie. Numărul de cazuri în creştere a fost însoţit şi de o creştere bruscă a numărului de oameni aflaţi în spital sau chiar în stare gravă. Ministerul Sănătăţii a transmis vineri că peste 10.700 de paturi de spital dintr-un total de circa 18.400 sunt ocupate. În acelaşi timp 851 de ventilatoare dintr-un total de 1.393 sunt utilizate deja la pacienţii existenţi.

În aceste condiții, Polonia introduce un nou val de restricţii pentru a limita răspândirea rapidă a coronavirusului pe teritoriul ţării, în contextul în care sistemul de sănătate este supus unei presiuni enorme, potrivit FT. Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că întâlnirile în spaţiul public vor fi limitate la maximum cinci persoane, în timp ce restaurantele, barurile şi cafenelele trebuie să se închidă pentru două săptămâni, cu excepţia celor de la care se poate achiziţiona „la pachet” sau care livrează la domiciliu. Mai mult, toţi elevii de la clasa a treia în sus vor trece la cursuri online. Premierul a adăugat că dacă noile restricţii nu funcţionează guvernul va lua acţiuni mai stricte, precum închiderea graniţelor.