Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Valul doi de pandemie bagă din nou Spania în stare de urgență

Obiectivul guvernului spaniol este să menţină aceste reguli până pe 9 mai, cu ajutorul Parlamentului. În prezent, Spania a declarat 1.046.132 de cazuri şi o rată a îmbolnăvirii de 361 la 100 de mii de persoane.

 

 

Premierul Pedro Sánchez a declarat stare de urgenţă în Spania, cu măsuri adaptate la al doilea val al pandemiei. Decizia se va aplica pentru 15 zile și probabil va fi prelungită 6 luni. Singurul loc în care nu se vor aplica noile reguli sunt Insulele Canare.

În celelate regiuni se impune lockdown-ul nocturn şi se oferă acoperire legală administraţiilor regionale, pentru a ajusta restricţiile. Premierul socialist al Spaniei a anunţat că lasă libertate liderilor regionali, pentru a reduce grupurile sociale la maximum 6 persoane sau să impună carantina pe localităţi sau pe provincii.

Circulația va fi restricționată de la ora 23 până la 6 dimineața. Se va putea circula în intervalul de timp stabilit doar pentru cumpărarea medicamentelor, deplasarea la locul de muncă, întoarcerea acasă sau îngrijirea bătrânilor şi copiilor. 

Statul iberic a devenit prima țară a UE care a depășit bariera de 1.000.000 de infectări 

În acest context lipsa de strategie a autorităţilor este aspru criticată de medici şi angajaţi din sistemul sanitar prin numeroase proteste. Cel mai sonor protest a fost la Barcelona, unde medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.

Medicii critică lipsa personalului din spitale şi denunţă extenuarea la care sunt supuşi de mai bine de 7 luni. Cel mai sonor protest a fost la Barcelona, unde medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.

Sute de rezidenţi condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.

Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania, când au crezut că lupta cu Covid-19 era misiunea generaţiei lor.
Mai mulţi directori din guvernul regional al Madridului au demisionat de la conducerea administraţiei sanitare, în timpul valului de proteste organizate de sindicatele medicilor.