Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dreptul la avort amenințat în peste 30 de țări din lume, inclusiv de administrația Trump

avort.jpg

Sursa imaginii: 
amnesty international

Dreptul la avort devine din ce în ce mai amenințat în întreaga lume. Statele Unite au semnat o declarație pentru interzicerea avortului, declarație semnată de alte 30 de state cu guverne iliberale sau autoritare, recunoscute pentru modul în care suprimă drepturile cetățenilor lor.

 

"Declarația de consens de la Geneva" sponsorizată de Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia și Uganda și semnată de peste 30 de țări în cadrul unui ceremonii internaționale care a avut loc virtual, face apel la state să promoveze drepturile femeii și sănătatea, însă fără a permite accesul la avort. Conform acordului printre obiectivele statelor semnatare se regăsesc obiective ca „ consolidarea familiei și asigurarea succesului într-o societate înfloritoare" și „protejarea dreptului la viață".

Declarația stipulează că "nu există drept internațional la avort, nici obligația statelor să finanțeze și să faciliteze acest drept."

Semnatarii au reafirmat „demnitatea și valoarea inerente ale persoanei umane” și faptul că „fiecare ființă umană are dreptul inerent la viață”. De asemenea, s-au angajat să le asigure femeilor cadrul potrivit pentru a trece prin sarcină și naștere, iar cuplurilor, condițiile pentru a avea un copil sănătos.

În plus, au evidențiat faptul că „avortul nu ar trebui promovat în nici un caz ca metodă de planificare familială” și că „orice măsuri sau schimbări legate de avort în cadrul sistemului de sănătate pot fi hotărâte doar la nivel național sau local, în conformitate cu procesul legislativ național”.

Majoritatea semnatarilor sunt state care figurează în topul celor 20 de țări în care este cel mai greu să fii femeie arată Indicele pentru Femei, Pace și Securitate stabilit de Universitatea Georgetown. Niciuna dintre primele douăzeci cele mai bune țări potrivit indicelui Georgetown – cu excepția SUA (locul 19) – nu a semnat declarația.indexul Universității Georgetown. Singura țară din UE, alături de Ungaria, care a semnat declarația este Polonia, unde Curtea Constituțională a decis interzicerea avortului, aproape în totalitate. Pe listă putem regăsi de altfel și Belarusul.

CNN scrie că inițiativa este parte a unei campanii a Administrației Trump, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo. Campania a fost gândită ca o reorientare a politicii externe a Statelor Unite într-o direcție mult mai conservatoare din punct de vedere social, chiar cu prețul răcirii relațiilor tradiționale cu aliații occidentali.

Numărul susținătorilor declarației de la Geneva a crescut puțin în ultimul an, în ciuda unei campanii a administrației Trump pentru recrutarea de noi state semnatare.

Declarația folosește un limbaj „pro-familial”, susținând „rolul familiei ca fundament pentru societate și ca sursă de sănătate, sprijin și îngrijire” – limbaj care a fost asociată în trecut cu opoziția față de căsătoria între homosexuali și drepturile LGBT.