Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia: Restaurantele, sportul și cultura își reduc sau suspendă activitatea

conte.jpg

Sursa imaginii: 
@GiuseppeConteIT

Italia a ajuns să înregistreze peste  21.000 de infectări zilnic, iar Guvernul de la Roma mărește restricțiile de la o săptămână la alta. De astăzi (luni) intră în vigoare noi reguli anti Covid 19, cum ar fi închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18, dar și suspendarea activităților din  sălile de sport,  piscine, cinematografe și teatre.

Italia a ajuns să înregistreze peste  21.000 de infectări zilnic, iar Guvernul de la Roma mărește restricțiile de la o săptămână la alta. De astăzi (luni) intră în vigoare noi reguli anti Covid 19, cum ar fi închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18, dar și suspendarea activităților din  sălile de sport,  piscine, cinematografe și teatre.

Marile orașe ca Roma, Milano și Napoli au impus , însă, un lockdown nocturn.

La doar o săptămână de la ultimul decret, Guvermnul de la Roma anunță noi restricții în încercarea de a limita infectările cu noul coronavirus care cresc alarmant de la o zi la alta. Ultimul bilanț epidemiologic înregistră  128 de decese și  peste 21.000 de infectări în doar 24 de ore.

În timp ce infectările cresc în ritm galopant în toată tara, multe regiuni, la indemnul Guvernului au luat deja masuri restrictive cum ar fi carantina pe timpul nopții în Lombardia, Campania sau Lazio. La nivel central, însă, Guvernul anunță că vrea să evite pe cât posibil un nou lockdown. De altfel, premierul Giuseppe Conte spune că Italia “nu își mai permite” un lockdown generalizat .Evitarea impunerii unei noi carantine naționale ca și permiterea sistemului sanitar  de a răspunde eficient oferind tuturor cetățenilor tratament adecvat înseamnă- în viziunea Guvernului de la Roma- gestiunea pandemiei.  Trebuie protejat dreptul la sănătate, dar trebuie protejată și economia, spune premierul italian.

Dar pentru ca situația să rămână sub control, premierul Giuseppe Conte a anunțat noi restricții ,în ciuda unor proteste venite din partea opoziției care reclamă o mai bună gestionare a crizei sanitare ,dar și garanții economice. Noile măsuri privesc restaurantele , barurile și cofetăriile care își închid activitatea la ora 18, putând continua, însă, livrarea la domiciliu. De asemenea, la restaurant pot sta cel mult 4 persoane la o masă, dacă nu aparțin aceleași familii.

Se închid și sălile de sport, piscinele, cinematografele, teatrale sau sălile de concerte. Iar după ora 21, pot fi închise piețe sau străzi acolo unde se pot crea aglomerații. Premierul italian a explicat  că obiectivul Guvernului este să țină sub control curba epidemiologică:

“Tocmai în momentele mai dificile, Italia reușește întodeauna să demonstreze propria coeziune și propria forță. Dacă în luna noiembrie vom respecta toți aceste reguli , vom reuși să ținem curba epidemiologică sub control, vom reuși apoi să relaxăm masurile și să facem față lunii decembrie și  festivităților de Crăciun cu mai mare seninătate”, a precizat șeful cabinetului italian.

Noile masuri sunt valabile până la data de 24 noiembrie. Până atunci, însă, Guvernul recomandă cetățenilor să nu se deplaseze decât pentru muncă și activități esențiale. Doar grădinițele și școlile își vor desfășura integral activitatea în prezență. Cel puțin 75% din activitatea liceelor se transferă online.

Pentru a evita aglomerația din mijloacele de transport angajații vor intra la serviciu pe orare eșalonate, urmând să fie încurajată cât mai mult munca de acasă. Premierul Giuseppe Conte a anunțat că Guvernul este gata să livrereze ajutoare economice firmelor care sunt nevoite să își reducă sau suspende activitatea.

Intervenții urgente de natură finaciară a solicitat și guvernatorul regiunii Campania, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană și una din cele mai afectate de pandemia de Sars-Cov-2 din Italia. La Napoli, capitala regiunii Campania sute de persoane au protestat împotriva restricțiilor impuse pe timpul nopții, dar și a situației economice precare. Unele dintre proteste au degenerat în violente ciocniri cu forțele de ordine.

 

De la Roma pentru RFI, Mihaela Iordache

 
Corespondență din Roma de la Mihaela Iordache