Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou lockdown? Îngrijorare crescândă-n Germania

Autorităţile germane cer populaţiei să respecte regulile de igienă şi distanţare fizică. Asta după ce săptămîna trecuta rata corona-infecţiilor a depăşit 10.000 de cazuri pe zi. Angela Merkel a anunţat că vor veni „luni grele”. În cîteva regiuni din sudul Germaniei populaţia a intrat în carantină.

 După terminarea vacanţei de toamnă, unele land-uri, ca Berlinul, au introdus obligativitatea măştilor în timpul cursurilor şi în cîteva spaţii publice, deschise. Înăsprirea regulilor a declanşat reacţii de respingere din partea celor care bagatelizează epidemia. Se crede că tentativa de incendiere a Institutului „Robert Koch” şi vandalizarea unor muzee din Berlin au fost puse la cale de către corona-negaţionişti extremişti. 

„Ne aşteaptă luni grele”. Constatarea aparţine cancelarei Angela Merkel. În cursul unor consultări cu liderii creştin-democraţi ai land-urilor federale, Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea alarmantă a coronainfecţiilor, înregistrate în ultimele săptămîni. Potrivit presei germane, ea ar mai fi spus că are „presimţirea” că situaţia se va agrava în următoarea perioadă.

Într-un mesaj, ea s-a adresat populaţiei, afirmînd că doar comportamentul oamenilor va decide dacă virusul va fi învins. Lumea să reducă într-o măsură mai mare contactele şi să limiteze întîlnirile că numai astfel lupta contra virusului va avea succes, a mai spus Merkel.

Într-un mod similar s-a pronunţat şi ministrul german al sănătăţii, creştin-democratul Jens Spahn. Acesta a dat publicităţii un mesaj video, în care a cerut populaţiei să respecte regulile de igienă.
Spahn şi partenerul său de viaţă, un jurnalist berlinez, au fost testaţi pozitiv şi se află-n carantină. Tot aşa şi preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, contaminat de către o persoană din serviciul de pază.
La începutul lunii martie şi Angela Merkel s-a aflat două săptămîni în carantină. Asta, după ce a avut o întîlnire cu medici contaminaţi. În urma testelor, s-a constatat atunci că Merkel nu a contractat coronavirusul.

La sfîrşitul lunii septembrie a intrat în carantină şi ministrul de externe Heiko Maas, contaminat şi el de către un membru al echipei de pază a demnitarilor.

Preşedintele institutlui „Robert Koch” din Berlin, Lothar Wieler a dat de înţeles că odată cu creşterea numărului de infecţii, s-ar putea repeta scenariul din această primăvară. Sîmbătă, au fost semnalate 14.714 de persoane care au fost testate pozitiv. Deşi numărul decedaţilor din ultimele săptămîni este relativ mic, în Germania au murit din martie pînă-n prezent 10.056 de persoane.

 
Teama faţă de un nou lockdown se manifestă şi în rîndurile populaţiei. Mulţi au început să-şi facă provizii de alimente. Rafturile magazinelor au fost golite săptămîna trecută de alimente de bază şi conserve. Autorităţile au încercat să-i liniştească pe cetăţeni, asigurîndu-i că magazinele vor fi aprovizionate.

Din cauza creşterii numărului celor contaminaţi mai multe regiuni din Bavaria au fost declarate zone de risc. Populaţia a intrat în carantină, şcolile au fost închise. În regiuni, unde s-au înregistrat 50 de infectaţi la 100.000 s-a trecut la introducerea măştilor în spaţiul public şi în şcoli. În land-ul Berlin, de exemplu, elevii din clasele mari vor trebui să poarte măşti şi în timpul cursurilor.

Pericolul crescut de contaminare are repercusiuni şi asupra vieţii politice. Astfel, Uniunea Creştin-Democrată a anunţat că va amîna congresul partidului, care trebuie să aibă loc în decembrie. Congresul urma să aleagă un nou şef de partid, după ce Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat deja-n februarie că renunţă la această funcţie. Unul dintre aspiranţii la şefia creştin-democraţilor, Friedrich Merz, s-a pronunţat împotriva amînării.

Într-un interviu televizat, difuzat luni, Merz a spus că amînarea nu ar fi nimic altceva decît încercarea unor rivali de a împiedica alegerea sa.
Împotriva restricţiilor impuse de epidemie au protestat duminică, la Berlin, peste 2.000 de persoane. Au avut loc altercaţii între manifestanţi şi poliţie.

În noaptea spre duminică, a avut loc o tentativă de incendiere a Institutului „Robert Koch” din Berlin. Făptaşii nu au fost identificaţi. Nici făptaşii care au vandalizat 63 de obiecte din cîteva muzee berlineze nu au fost prinşi. Deşi nimeni nu a revendicat vandalizările, se crede că în spatele acţiunii s-ar putea afla adepţi ai mişcării coronascpetice, iniţiate de extremistul Attila Hildmann. Acesta a cerut susţinătorilor săi deja în august să ia cu asalt Muzeul Pergamon din Berlin (precum relatează un jurnalist de la Tagesspiegel pe Twitter). Acolo se află altarul lui Baal, iar acesta ar întruchipa Diavolul.