Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS avertizează : tot mai puține locuri la terapie intensivă, mai ales în Europa

covid-19-tw6.png

Prima zi de carantina partiala in Romania
Prima zi de carantina partiala in Romania
Image source: 
AFP

Avertisment sever al OMS : Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că terapiile intensive sunt pline în Europa și Statele Unite. „Nu există nicio îndoială că Europa este acum un epicentru al pandemiei", spune președintele organizației. 

Numărul celor infectați cu Covid-19 continuă să crească în lume. Săptămâna trecută a existat cel mai mare număr de cazuri Covid-19 raportate până acum. „Multe țări din emisfera nordică înregistrează o creștere îngrijorătoare a cazurilor și internărilor. Unitățile de terapie intensivă își ating capacitatea maximă în unele locuri, în special în Europa și America de Nord", a declarat directorul general al OMS. „Nu putem avea redresarea economică pe care o dorim și să ne trăim viața așa cum am făcut-o înainte de pandemie. Ne putem ține copiii la școală, putem menține afacerile deschise, putem păstra mijloace de trai. Dar cu toții trebuie să facem compromisuri și sacrificii", a adăugat directorul general al OMS. În present, tot mai multe țări încep să se teamă că vor fi depășite. Franța se confruntă cu al doilea val, mai puternic decât primul, cu „aproape de 100.000 de cazuri pe zi”. „ Acest al doilea val va fi probabil mai puternic decât primul și impactul asupra sistemului de sănătate va fi imediat, în următoarele trei săptămâni, în serviciile de resuscitare", a spus profesorul Jean-Francois Delfraissy, şeful consiliului ştiinţific pentru pandemie al guvernului de la Paris, pentru RTL, făcându-se ecou al șefului OMS. Și Belgia a înregistrat o medie zilnică de 12.491 infecții cu coronavirus în perioada 16-22 octombrie, conform celor mai recente cifre ale Institutului de Sănătate Publică Sciensano.

În total, 321.031 de persoane au luat virusul de la începutul pandemiei, în timp ce internările în spital au atins o medie zilnică de 467,7, o creștere de 85%. În prezent, 4.827 persoane sunt spitalizate pentru Covid-19 (+ 10%), dintre care 757 în terapie intensivă. Belgia ar putea rămâne astfel fără paturi de terapie intensivă în două săptămâni, dacă numărul pacienților internați în spitale va continua să crească în ritmul actual, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății. În Belgia intră în vigoare noi restricții iar măștile sunt obligatorii peste tot. Sălile de spectacol, teatrele, cinematografele, sălile de sport, piscinele și centrele de fitness vor fi, de asemenea, închise. Măsurile se vor menține până pe 19 noiembrie.