Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Armenia și Azerbaidjan încalcă, pe rând, acordurile de pace în Nagorno Karabakh

nagorno_karabakh_razboi.jpg

Image source: 
france24.fr

 

  • Parlamentarii UE-Azerbaidjan au discutat despre conflictul din Nagorno Karabakh
  • Este un război planificat din timp, care va ajunge o amenințare pentru toată regiunea, spune premierul Armeniei – Nikol Pashinyan
  • Georgia și Ucraina sunt parteneri foarte prețioși ai NATO, după părerea secretarului general Jens Stoltenberg
  • Kremlinul neagă că Rusia ar fi putut furniza ventilatoare de slabă calitate Statelor Unite
  • Alegerile locale din Ucraina au avut loc cu reguli sanitare stricte
  • Locuitorii Istanbulului vor decide viitorul Pieței Taksim, prin votul început la 19 octombrie
  • Kazahstanul a avut primul mare campion sportiv la jumătatea secolului trecut

Parlamentarii UE-Azerbaidjan au discutat despre conflictul din Nagorno Karabakh

O reuniune extraordinară, prin videoconferință, a Delegației la comisia de cooperare parlamentară UE-Azerbaidjan a avut loc la 21 octombrie. Conform informării asupra evenimentului, doi deputați - șeful delegației azere la comisia de cooperare parlamentare, co-președintele al comsiei: Djavanchir Feyziyev și vicepreședintele Erkine Gadirli, au participat la reuniune.

Djavanchir Feyziyev a informat asupra agresiunilor forțelor armate ale Armeniei asupra Azerbaidjanului. El a spus că în ciuda celor două acorduri de încetare a focului, începând la 27 septembrie, Armenia a încălcat înțelegerea și a atacat zone civile cu rachete.

Atacurile de noapte au avut loc la Gandj, al doilea mare oraș azer, ucigând mulți civili, printre care și copii.

Deși o întâlnire între Azerbaidjan și Armenia a fost aprobată, premierul armean Nikol Pashinyan a refuzat-o în ultimul moment, declarând că acest conflict poate fi rezolvat doar cu mijloace militare. În acest moment, Armenia folosește toate mijloacele disponibile pentru ca regiunii Nagorno Karabakh să i se recunoască indepenența. În același timp, toate țările lumii, respectând dreptul internațional, recunosc Nagorno Karabakh ca teritoriu al Azerbaidjanului.

Este un război planificat din timp, care va ajunge o amenințare pentru toată regiunea, spune premierul Armeniei – Nikol Pashinyan

Prim ministrul Nikol Pashinyan a acordat un interviu agenției de presă iraniene IRNA, cu ajutorul agenției armene „Armenpress”. Iată câteva dintre răspunsuri:

-         Președintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a declarat gata să joace un rol constructiv în rezolvarea neînțelegerilor dintre Armenia și Azerbaidjan. Care este răspunsul dumneavoastră și credeți că Iranul poate fi un mediator?

-         „Știți că doar co-președinții grupului de la Minsk al OSCE sunt cadrul internațional recunoscut pentru rezolvarea confictului din Nagorno Karabakh? Iranul este una dintre țările puternice din zonă, are un rol de jucat. Cred că în această fază, acest rol ar trebui axat pe încetarea ostilităților, iar noi felicităm orice măsură constructivă a Iranului pentru a reinstaura pacea în regiune”.

-         Ați avertizat de mai multe ori asupra prezenței forțelor străine în regiune, iar în conversațiile telefonice cu președintele Rouhani ați constatat că aceasta este o preocupare reciprocă.

-         „Da, s-a confirmat la nivel internațional că mercenari teroriști au fost aduși prin Turcia din Siria, pentru acțiuni militare. Este o amenințare gravă pentru regiune, și, din păcate, țările din jur nu reacționează de o manieră adecvată la acest fapt. Dar este evident că prezența teroriștilor va crea amenințări, iar noi încă vedem consecințele de la fața locului. Și mă gândesc că țările din zonă ar fi trebuit să reacționeze mai ferm”.

-         Ne temem în Iran că acest conflict din Nagorno Karabakh să nu se transforme într-un război lung la scară largă, și că în afara forțelor străine, armate mondiale vor ajunge în zonă. Ce soluție aveți pentru a rezova problema? Și ce propunere aveți pentru a repune pe masă problema în dialogul armeno-azer?

-         „Dronele israeliene sunt folosite din plin de Azerbaidjan, iar asta dovedește clar că forțe străine deja intervin. Cu excepția rolului de co-președinte al grupului de la Minsk al OSCE, o astfel de mediere nu există. Dar ideea este că țările grupului de la Minsk nu sunt în măsură să influențeze evenimentele actuale în acst sens, aceasta este situația. Cu alte cuvinte, ei fac declarații, își exprimă poziții, dar nu pot avea un impact real asupra situației. Ăsta este adevărul”.

-         Ați sps de mai multe ori că acest conflict militar a fost planificat de mult timp. Care sunt dovezile și ce perspectivă au ele asupta viitorului acestor lupte?

-         „Cu aproape o lună și jumătate înaintea acestui război, Azerbaidjanul a făcut exerciții militare comune cu Turcia, iar o parte a trupelor turcești au rămas mai apoi la azeri. Au venit apoi și mercenarii sirieni. Cu ce scop, dacă nu cu cel al unui război? Toate dovezile arată că războiul a fost plănuit, și, de fapt, suntem acum în mijlocul unui conflict de o amploare ce amenință toată stabilitatea din regiune”, a mai spus premierul armean Nikol Pashinyan, adăugând că Turcia a decis să preia controlul și să se extindă în jurul regiunii Nagorno Karabakh, în Caucazul de Sud, ca un plan al politicii imperiale duse de această țară în ultima perioadă.

Georgia și Ucraina sunt parteneri foarte prețioși ai NATO, după părerea secretarului general Jens Stoltenberg

Oficialul Organizației Pactului Nord-Atlantic consideră că parteneriatul cu aceste două țări este important din mai multe motive. Stoltenberg a ținut o conferință de presă la Bruxelles pentru a discuta prioritățile reuniunii miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc săptămâna trecută.

Un jurnalist ucrainean l-a întrebat dacă interesele țărilor partenere vor fi luate în calcul la elaborarea viitoarei strategii a Alianței, NATO 2030. Secretarul general a răspuns:

Va fi un raport al experților în acest an. O să îi acord atenție, la fel și discuțiilor cu aliații și contribuției lor, dar vom avea discuții și în luna decembrie, la reuniunea cu miniștrii Apărării. Apoi, voi prezenta propunerile mele conducătorilor de state și guverne. În cadrul accestui proces, aștept grupul de experți, înainte de a prezeta acest raport. Bineînțeles că vor discuta și cu Georgia și Ucraina, căci parteneriatele au o mare importanță pentru NATO. Aceste două țări au, mai ales, o importanță strategică în creștere în regiunea Mării Negre. Sunteți, deci, o parte parte importantă a planului NATO 2030”, a completat Jens Stoltenberg.

Secretarul general a mai spus că summit-ul NATO va avea loc în 2021, dar data și locul nu au fost încă precizate.

Kremlinul neagă că Rusia ar fi putut furniza ventilatoare de slabă calitate Statelor Unite

Secretarul de presă al președinției ruse – Dmitri Peskov a mărturisit că în această perioadă „multe țări au făcut schimburi de ajutoare una cu cealaltă, în ciuda rarelor tentative urâte de a politiza acest lucru”. El a exlicat situația ventilatoarelor rusești respinse în SUA. Peskov a constatat că partea rusă nu ar fi putut să trimită aparate inutilizabile americanilor:

Acestea sunt folosite pe scară largă în spitalele din întreaga Rusie, în multe orașe. E adevărat că orice aparat se defectează uneori și trebuie reparat”, a mai spus Dmitri Peskov, adăugând că țara sa le-a trimis americanilor aceste ventilatoare într-un moment critic pentru toată lumea, luată prin surprindere de pandemia de Covid-19. Amintim, la începutul săptămânii trecute, Agenția Federală Americană de Gestionare a Urgențelor a confirmat informațiile apărute mai întai în presă, conform cărora 45 de ventilatoare trimise din Rusia în primăvară, sunt inutilizabile.

Acestea au ajuns cu un vapor la New York și apoi la New Jersey, chiar atunc când autoritățile păreau că au scăpat situația de sub control. Între timp, lucrurile s-au ameliorat, iar agenția a anunțat că aparatele rusești nu au mai fost necesare și au fost păstrate ca rezervă. Nu a răspuns, însă, niciodată dacă acestea au fost testate pentru a confirma dacă funcționează sau nu.

Alegerile locale din Ucraina au avut loc cu reguli sanitare stricte

La intrarea în incintele unde are loc scrutinul, toți votanții au fost triați cu termomentre, obligați să își dezinfecteze mâinile și să poarte masca de protecție.

Membrii comisiilor electorale au stat la distanță de minimum 3 metri și elementele de mobilier au fost șterse la fiecare două ore, de către personal specializat.

Ștampilele de vot au fost dezinfectate după fiecare votant, iar oamenii au fost rugați să își aducă de acasă stilourl sau pixul cu care să se semneze pe listele comisiilor.

Alegerile locale din Ucraina s-au desfășurat, astfel, fără incidente grave în privința infectării cu noul coronavirus.

Locuitorii Istanbulului vor decide viitorul Pieței Taksim, prin Votul început la 19 octombrie

Cu vizitatorii, locuitorii, turiștii și peisajele ei, Piața Taksim este un rezumat al Istanbulului și al Turciei. Ea spune povestea Turciei noi și vechi, a unui Istanbul care ne lipsește și a situației haotice actuale. Renovarea pieței a fost una dintre promisiunile electorale ale primarului orașului - Ekrem İmamoğlu.

Acum s-a ajuns la ultima etapă a proiectului. Locuitorii Istanbulului au ocazia să aleagă ăntre 3 proiecte diferite, iar Piața Taksim își va găsi noua înfățișare.

İmamoğlu a declarat anul trecut:

Cu o abordare holistică, Istanbulul va deveni un oraș locuibil pentru femei, tineri, copii, vârstnici su persoane cu dizabilități, cu efortul și ajutorul celor 16 miioane de locuitori”.

Tot el a adăugat în februarie, anul acesta:

Vrem să ameliorăm calitatea designului, organizând concursuri, mai întâi pentru Piața Taksim, apoi pentru Bakırköy, zona de faleză Üsküdar-Salacak-Harem și Piața Kadıköy”.

Astfel, locuitorii marelui oraș vor decide viitorul Pieței Taksim, probabil cea mai cunoscută dintre piețele legendare ale Turciei și poate cea mai importantă.

Concursul de esign pentru zona pieței și împrejurimile de circa 160 de kilometri pătrați a început în martie și a intrat acum în linie dreaptă. Cele trei proiecte intrate în finală au fost arătate publicului la 19 octombrie și dintre ele se va alege varianta câștigătoare.

Kazahstanul a avut primul mare campion la patinaj în anii 50

Oraz Kanlybayev, primul campion dintre patinatorii kazahi, de 12 ori câștigător al titlului național la viteză pe distanțe lungi, el a stabilt și 7 recorduri ale țării. A fost primul sportiv kazah luat în echipa națională a Uniunii Sovietice, în 1952.

Oraz Musagalievich Kanlybayev s-a născut în 1931 în districtul Zaisan, astăzi regiune a Kazahstanului Oriental.

În 1963 a fost licențiat al Institutului Central de Stat al Culturii Fizice de la Moscova. A practicat mai multe sporturi, ca atletismul, ciclismul, voleiul, hockeyul pe iarbă sau boxul. Dar, dintre toate, a strălucit la patinaj viteză.

Între 1948 și 1956 a fost campion al țării lui la ciclism și hockey pe gheață, iar în 1953, la doar 22 de ani, a fost cel mai bun sportiv din URSS. Istoria îl numără prntre primii 25 de patinatori ai lumii din toate timpurile. A renunțat la cariera sportivă la doar 29 de ani și a devenit antrenor. A fost numit antrenor-șef al echipei naționale al Societății Sportive Sindicale din Uniunea Sovietică.

Între 1965 și 1968 a pregătit naționala Mongoliei, care a sabilit 13 noi recorduri naționale în mandatul lui.

La întoarcerea în țară a preluat clubul Dynamo și reprezentativa de patinaj a Kazahstanului. A trecut și pe la selecționata URSS la patinaj artistic, iar spre sfârșitul vieții a fost jurnalist sportiv. A murit în 1978, la Alma-Ata.

În onoarea lui Oraz Kanlybayev, campionatul național anual de patinaj artistic îi poartă numele, începând din 2008.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinătatea Estică:

Yepraksya Davtian, Armenia

Nikita Melnikov, Rusia

Bahar Alieva, Azerbaidjan

Magda Purtskhvanidze, Georgia

Ömer Faruk Karașahn, Turcia

Yosyp-Yuriy Harayda, Ucraina

Zhuldyz Alen, Kazakhstan

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei