Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nou măr al discordiei: ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități din București

handicap.jpg

Image source: 
AFP/Getty

Scandalul din București continuă după ce luni Curtea de Apel a validat definitiv mandatul primarului ales Nicușor Dan. Politicienii se acuză între ei din cauza plății cu întârziere a stimulentului financiar pentru adulții cu dizabilități. Fosta conducere și viitoarea conducere a Primăriei Capitalei comentează pe Facebook situația creată, așa cum a anunțat azi Direcția Generală de Asistență Socială.

Anunțul privind plata cu întârziere a stimulentului financiar pentru adulții cu dizabilități a fost făcut marți sec:

„În atenția beneficiarilor stimulentului financiar pentru persoanele adulte cu handicap! În această lună, plata stimulentului financiar, în valoare totală de 28.000.000 lei, va fi amânată până la o dată ulterioară pe care o vom comunica de îndată ce vom dispune de fondurile necesare. Plata stimulentului pentru copiii cu handicap va fi realizată vineri. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Unul dintre primele comentarii la postarea de pe rețeaua de socializare aparține lui Vlad Voiculescu, viitorul viceprimar al Capitalei. „Cel mai probabil săptămâna următoare vom prelua mandatele. Ca Viceprimar General responsabil pentru domeniul social după votul colegilor consilieri, îi asigur pe toți cei înscriși în program că vor primi ajutorul promis. Nu e acceptabil ca oamenii să fie lăsați fără acest ajutor tocmai în prag de iarnă! Vom corecta lucrurile de îndată ce stă în puterea noastră”, a anunțat Vlad Voiculescu.

O reacție dură a venit și din partea lui Nicușor Dan, primarul ales al orașului București. El a anunțat că problema va fi rezolvată imediat după ce va fi instalat în funcție și a acuzat-o pe Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, că a provocat această situație:

„Cinism și bătaie de joc până în ultima zi de mandat – de asta au parte bucureștenii de la primarul general încă în funcție... Niciun beneficiar de plăți sociale nu va suferi din pricina incompetenței și batjocurii actualei conduceri a primăriei. În schimb, clienții politici ai PSD, oamenii înșurubați abuziv în funcții și beneficiarii de contracte politice vor da socoteală”, a declarat Nicușor Dan.

În replică, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, susține că informațiile sunt mincinoase și că problemele apărute sunt provocate de guvernanți: 

„Spre informare: stimulentele pentru copiii cu dizabilități, în valoare de 1 000 de lei lunar sunt, deja, plătite. Stimulentele pentru adulții cu dizabilități, de 500 lei lunar, se plăteau, de obicei, în ultima zi a lunii sau în primele zile din luna următoare, în funcție de situația financiară. Situație financiară grea, la care au contribuit din plin domnii Orban și Cîțu - prietenii domnului Nicușor - care au diminuat lunar cota din impozitul pe venit alocată Primăriei Capitalei...Un comportament odios la adresa bucureștenilor, doar ca să mă pedepsească pe mine politic!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.