Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod roșu la Terapie Intesivă Covid 19 în Moldova

medici_suceava.jpg

Medici de la spitalul din Suceava
Image source: 
Facebook Manager

Cursă contra cronometru la Spitalul Județean Suceava pentru salvarea vieții unui pacient în vârstă de 54 de ani, diabetic cu necesar de insulină, Covid-19 formă severă. „Nu avem locuri libere”, a fost răspunsul primit de la cele nouă spitalele care au sectii de Terapie Intesivă COVID 19 . S-au contactat secțiile ATI ale spitalelor Covid din Botoșani, Bacău, Piatra Neamț, Vaslui, în Iași la „Sfântul Spiridon”, Boli Infecțioase, Pneumoftiziologie, Neurochirurgie.

Salvarea a venit tot de la Suceava. După cum a declarat la RFI, managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea, s-a luat decizia ca bolnavul să aștepte la Unitatea de Primire Urgențe momentul în care s-a eliberat un loc în ATI Covid. A stat ore întregi, după cum a povestit managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea care a tras atenția: S-a atins pragul roșu!

Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava,Alexandru Calancea: ”Sunt probleme cu care ne confruntăm, din păcate din ce în ce mai des. Avem un număr din ce în ce mai mare de pacienți confirmați COVID 19 în Suceava și la nivelul spital.

Proporțional, presiune foarte mare în zonele ATI Covid. Dimineață am avut un singur pat liber în ATI dar, din păcate, ieri, am avut câteva ore în care nu am avut pozibilitatea de a interna un pacient la Terapie Intensivă Covid. Colegii mei au încercat să găsească un loc în Terapie Intensivă în spitalele din zonă”.

- Unde ați încercat să găsiți un loc liber la ATI COVID 19?

- Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea: ”La toate spitalele din județele limitrofe. Am sunat și la Bîrlad. Am primit un accept dar trebuia să stabilizăm pacientul.

Din fericire, am avut posibilitatea de a interna acest pacient la ATI COVID Suceava. După multe ore în care acest pacient a așteptat acest loc în Unitatea de Primire Urgențe (UPU). A primit medicația și îngrijirea medicilor dar locul unui pacient nu este la UPU ci trebuie să fie admis într-o secție de ATI COVID sau non Covid”.

- Cum a fost cursa pentru viața unui pacient aflat în stare gravă?

- Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea: ”Este tragic pentru un medic să fie pus în aceste ipostaze. Este tragic. Din nefericire, este o realitate cu care ne confruntăm.

Este o boală nemiloasă, trebuie să fim foarte bine organizați, situația este tragică în mai toate județele. Terapiile Intensive sunt la capacitate maximă. Acest val 2, din punctul nostru de vedere se anunță a fi mai amplu decât primul val din primăvară”.

- Putem spune că la Terapie Intensivă COVID 19 s-a atins pragul roșu?

- Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea: ”Da! S-a atins. Problema este că paturi dotate pentru ATI avem. Din păcate, activăm doar cu cinci medici care lucrează la foc continuu, ture de 12 ore, medici epuizați.

Nu au cum să aibă grijă de un număr de pacienți în creștere de la zi la zi pentru că actul emdical trebuie să fie de calitate. Populația trebuie să înțeșeagă primejdia cu care ne confruntăm. Văd în media oameni care continuă să nege existența acestui virus”.

- Medicii vor trebui să aleagă cine primește patul de la ATI Covid 19 și cine nu?

- Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea: ”Din păcate, asta e realitatea! Da! Este o situație dificilă. Ce se întâmplă în sufletul unui emdic. Noi suntem formați și pergătiți să oferim ajutorul în orice condiții dar este greu să fii pus în situația să alegi”.

 
Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Alexandru Calancea la RFI