Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Autoritățile au acționat și au planuri clare contra pandemiei în România

Președintele României a susținut o conferință de presă după o ședință care a avut loc la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, pe tema măsurilor privind gestionarea epidemiei Covid-19.

La ședința de la Cotroceni au participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, plus șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, colonelul Dan Corneci.

Situația epidemiologică se agravează din păcate constant. În ultima zi am avut peste o sută de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă. Lupta se desfășoară pe două fronturi: prevenție și în spitale. Mi s-a prezentat o analiză a resurselor de la terapie intensivă la nivel național, atât la paturi cât și la personalul medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă chiar de la începutul pandemiei. MS a avut mai multe proiecte de achiziții de echipamente pentru ATI. La acest moment avem 3.065 paturi ATI pentru toți pacienții, nu doar Covid, 2252 de ventilatoare, 2756 monitoare. La acestea se adaugă 5 unități ATI mobile, două spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi. În ce privește ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu. Între aprilie și octombrie, creșterea capacității de ventilatoare a fost de 73% și până în decembrie se adaugă încă 15%. Practic, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare de la începutul pandemiei. Am solicitat foarte concret date despre București. Aici vom avea în șapte spitale o extensie a capacității de terapie intensivă

În următoarele maxim zece zile vom avea suplimentar 123 de paturi de terapie intensivă. Autoritățile au acționat și au planuri clare astfel încât să poată fi asigurate condițiile necesare pentru îngrijirea pacienților în stare gravă”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că numărul ventilatoarelor mecanice va crește până la primăvară cu 146%:

Accesarea fondurilor europene va duce la o altă creștere a capacității de gestionare. Doar pentru ventilatoare mecanice creșterea din aprilie până în aprilie anul viitor va fi de 146%. Este uimitor. În urma analizei nevoilor spitalelor se va achiziționa întreaga gamă de aparatură necesară dotării unităților sanitare. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare indicator. 662 de paturi ATI de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare. Pentru a stopa însă răspândirea virusului e nevoie și de implicarea noastră. Măsurile autorităților nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național de a salva cât mai multe vieți”, a încheiat Klaus Iohannis.