Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maestrul Nicolae Botgros, infectat cu coronavirus, se află în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău

botgros_ok.jpg

Image source: 
Facebook/Nicolae Botgros

Dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară ”Lăutarii” de la Chișinău, maestrul Nicolae Botrgos, a fost internat de urgenţă la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Din cauza complicaţiilor, a ajuns la spital în stare gravă. Informaţia a fost confirmată pentru publika de către fiul dirijorului, Corneliu Botgros. 

Fiul maestrului spune că, în prezent, Nicolae Botgros se află într-o stare gravă, dar stabilă ”şi suportă consecinţele luptei cu noul coronavirus”.

Corneliu Botgros a mai menţionat că mai mulți artiști ai orchestrei au fost testați pozitiv, precizând că nu cunoaște mai multe detalii despre starea lor de sănătate întrucât ”ei sunt izolaţi în spital, fără telefoane”. Iar despre starea lor află doar de la şeful secţiei unde sunt internaţi.

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros este Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al ”Ordinului Republicii”. Are 67 de ani şi s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul. Orchestra Națională de muzică populară ”Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat de către marele Nicolae Sulac. Opt ani mai târziu, maestrul Nicolae Botgros a fost numit conducător al Orchestrei Populare ”Lăutarii”.  

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în R.Moldova, marți, au fost confirmate 649 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul total al persoanelor bolnave ajunge la 72.460. Din numărul total, 42 sunt lucrători medicali: medici-12, asistenți medicali-19, personal auxiliar-11.

814 persoane sunt în stare gravă (dintre care 41 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1322 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

În total, 53 201 persoane au fost tratate de COVID-19.