Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Circa 200 de aeroporturi din Europa sunt în pragul falimentului

Aproximativ 200 de aeroporturi europene riscă să intre în faliment, dacă traficul aerian nu îşi va reveni în curând, iar 250.000 de angajați sunt în pericol să rămână șomeri.

Un număr de 193 de aeroporturi riscă să demareze procedurile de faliment dacă guvernele vor continua să lanseze restricţii pe fondul celui de-al doilea val de coronavirus, avertizează Consiliul Internaţional al Aeroporturilor, anunță „The Local”, citat de „Ziarul Financiar”.

Aeroporturile reprezintă 12 miliarde de euro din produsul intern brut al continentului.

ACI arată că traficul aerian din Europa era la jumătatea acestei luni cu circa 75% sub nivelurile de dinainte de pandemie.

Producătorul de aeronave Boeing a declarat zilele trecute că forţa de muncă va ajunge până la sfârşitul lui 2021 la 130.000 de angajaţi, de la 160.000 la începutul lui 2020.

Compania americană are pierderi nete de peste 400 de milioane de dolari în ultimul trimestru, în timp ce profiturile din aceeaşi perioadă a anului trecut ajungeau la 1,3 miliarde. Veniturile din al 3-lea trimestru al anului acesta au scăzut cu 29%, la 14 miliarde de dolari.

De asemenea, Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Europa în funcţie de venituri, a anunţat marţi că aproximativ 30.000 de angajaţi se află în pericol de a fi concediaţi.

Guvernul german a declarat spre sfârşitul primăverii că va lansa un plan de salvare de 9 miliarde de euro, anunţând ulterior că participaţia statului va ajunge la 25% în ideea de a susţine compania pe timpul pandemiei de Covid-19.