Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeile poloneze se pregătesc de grevă în contextul deciziei privind ilegalitatea, aproape totală, a avortului

polonia.png

Femeile poloneze se pregătesc de grevă în contextul deciziei privind ilegalitatea, aproape totală, a avortului
Femeile poloneze se pregătesc de grevă în contextul deciziei privind ilegalitatea, aproape totală, a avortului
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Polonia fierbe de emoții, iată de o săptămână aproape, începând cu citirea publică a deciziei Curții Constituționale joia trecută prin care avortul a fost declarat anti-constituțional în 98% din cazurile permise până acum. În zeci și chiar sute de localități din Polonia se protestează necontenit și sub forme diverse. Între timp, doar astăzi în Polonia au fost anunțate oficial 18.820 de cazuri de Covid-19 și 236 de decese. Însă, se pare ca această statistică înfricoșătoare nu poate opri zeci de mii de polonezi, și mai ales poloneze, din a protesta în fiecare zi. Este așteptat pentru vineri și un protest național numit ”Vinerea Neagră” ce ar putea aduce în străzi sute de mii de polonezi.

Astăzi suntem în cea de-a șasea zi de proteste, iar strict pentru astăzi caracteristică este greva italiană declarată de sute de mii de femei, dar și mulți bărbați ce susțin această mișcare a femeilor în Polonia. De altfel, pe măsură ce protestul s-a acutizat în ultimele zile, mișcării de protest i s-au alăturat întregi bresle sau asociații în întreaga țară. Este vorba printre altele despre mineri, fermieri, taximetriști și galerii de fani ale echipelor de fotbal.

Ceea ce sare de asemenea imediat în evidență este limbajul folosit de protestatari. În mod fără precedent, iar polonezii se pricep la proteste pașnice, injuriile extreme au devenit ceva normal și acceptabil, media de opoziție relatând adesea necenzurat mesajele protestatarilor. Injuriile sunt chiar parte a limbajului scris adresat politicienilor de cel mai înalt nivel. În timp ce mulți din lagărul puterii condamnă acest lucru, la fel de mulți sunt și cei care susțin acest limbaj, inclusiv printre cei din partidele de opoziție. Indiferent de cine are dreptate, acest limbaj pare a fi o reflecție legitimă a ceea ce simt foarte multe femei în Polonia în privința interzicerii aproape totale a avortului.

Două din cele mai populare slogane sau haștaguri ale acestor zile sunt #TojestWojna” adică ”acesta este război” și #PiekłoKobiet adică ”infernul femeilor”, cu referire la starea emoțională a celor ce se simt vizați și vizate de decizia interzicerii avortului. Așadar mulți ar numi ceea ce se întâmplă în prezent în Polonia un război cultural de emancipare între forțe conservatoare-tradiționaliste, minoritare dacă ar fi să dăm crezare ultimelor sondaje, și, cei ce optează pentru o societate liberală și libertatea de alegere în general pe problema avortului.

Una din fețele protestului, lidera mișcării cu denumirea Greva Națională a Femeilor (Ogólnopolski Strajk Kobiet), este vorba despre Marta Lempart, a făcut ieri o listă cu cereri față de autorități. Dacă ar fi să redau printr-un eufemism, fiindcă am făcut deja referire la limbajul injurios folosit de mișcarea de protest, atunci printre cereri, publicate ad literam și de ziarul Wyborcza printre altele, se regăsesc: 1. ”Să se ducă în dracu’ ” cu decizia Juliei Przyłębska, președinta Curții Constituționale ce stă în spatele acestei decizii. 2.  ”Să se ducă în aceeași direcție” cu Julia Przyłębska în general, adică aceasta să-și dea demisia; 3. O serie de cereri pentru revenirea la instituții judiciare funcționale, imparțiale și nepolitizate, cu referire directă la Curtea Constituțională, Curtea Supremă și Avocatul Poporului. 4. Drepturi depline pentru femei la avort, educație sexuală și anticoncepționale. 5. Un stat laic, inclusiv încetarea finanțării Bisericii Catolice și eliminarea orelor de religie în școli; și, 6. (nu putea lipsi) demisia guvernului Morawiecki.

Ieri a fost făcut public un sondaj de opinie la comanda ziarului Wyborcza, conform căruia 74% din polonezi sunt împotriva deciziei Curții Constituționale din joia trecută. În același timp, fiecare al cincilea polonez este în favoarea avortului la cerere indiferent de motiv, iar 62% admit avortul în primele 12 săptămâni de sarcina în cazuri specifice, inclusiv malformații ale fătului. Doar 11% din polonezi, conform aceluiași sondaj, ar fi în favoarea interzicerii totale a avortului. Așadar, se pare că săptămâna trecută, executivul Partidului Lege și Justiție, în frunte cu Jarosław Kaczyński și compactul de putere format de acesta în ultimii ani în sistemul de justiție au luat o decizie căreia i s-ar opune sub o formă sau alta până la 90% din polonezi. Ceea ce poate fi observat zilele acestea în orașele poloneze este un rezultat admisibil al unei decizii extrem de nepopulare luată cu multă aroganță.

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski