Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul, pe primul loc în țară la rata de îmbolnăviri, cu 4,09 la mia de locuitori

incidenta_cazurilor_de_covid_19_in_romania.png

tabel cu incidenta cazurilor de infectare cu Covid din Romania
Incidența cazurilor cumulată pe 14 zile, calculată la mia de locuitori
Sursa imaginii: 
Grupul de Comunicare Strategică

Clujul se află pe primul loc în țară la rata de îmbolnăvire la mia de locuitori. Statisticile arată o rată de 4,09 înregistrată în județul Cluj, mai mare chiar decât în Capitală, unde s-au înregistrat 3,81 îmbolnăviri la mia de locuitori. Autoritățile din Cluj spun că cifrele mari se datorează testărilor masive care se fac aici.

356 cazuri noi de COVID 19 au fost depistate la Cluj în ultimele 24 de ore, iar județul este primul loc și în topul îmbolnăvirilor, urmat de Timiș, cu 318 cazuri.

Atât prefectul cât și unii medici clujeni spun că poziția de top a Clujului este rezultatul numărului mare de testări. În ultimele 24 de ore au fost făcute aproape 2700 de teste, din care 905 efectuate la cerere și 1783 teste diagnostic făcute pacienților din grupa de risc.

Până în acest moment, de la începitul pandemiei, au fost procesate la Cluj peste 216.000 de teste, iar la nivel național peste trei milioane. Doar în ultimele 24 de ore, în România a fost făcute aproape 37 de mii de teste Covid-19, dintre care peste 22.500 în baza definiției de caz și a protocolului medical și peste 14.000 la cerere.

Revenind la Cluj, în spitalele de aici vin pacienți din aproape toată Transilvania. Acesta ar putea fi un alt motiv pentru numărul mare de infectări și de pacienți. Însă profesorul de sănătate publică din cadrul UBB, Răzvan Cherecheș, este de părere că numărul crescut de infectări poate fi pus și pe seama aglomerării urbane, inevitabile într-un oraș cu aproape 400.000 de locuitori.

Cazurile în rândul funcționarilor publici, personalului medical, dar și a personalului din Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-au înmulțit simțitor. Atât angajați ai Ambulanței, cât și pompierii clujeni s-au îmbolnăvit.

Cât despre cazurile din casele de bătrâni din județul Cluj, unde mai multe persoane au decedat, directorul Direcției Generale de Asistență Socială, aflată în subordinea Consiliului Județean a fost destituit.