Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: lockdown light sau lockdown dur?

gertrudenkrankenhaus_berlin_dsci0064.jpg

Spitalul Sf. Gertruda din Berlin
Spitalul Sf. Gertruda din Berlin
Sursa imaginii: 
William Totok | RFI

Germania întîmpină cu restricţii drastice cel de-al doilea val al coronapandemiei. Angela Merkel şi şefii din cele 16 land-uri federale au decis extinderea restricţiilor privind contactele fizice în spaţiul public. Mai mulţi politicieni au cerut o implicare a Parlamentului şi au criticat emiterea unor ordonanţe arbitrare fără consultarea prealabilă a legislativului.

Numărul coronainfecţiilor a atins un nou record. Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, miercuri au fost înregistrate 14.964 de persoane contaminate. În ultimele 24 de ore au decedat 85 de pacienţi contaminaţi. Pentru prevenirea exploziei necontrolate a pandemiei, guvernul federal a întocmit un proiect care urmează să intre în vigoare pe data de 2 noiembrie. Dacă măsurile drastice propuse nu vor da un rezultat pozitiv pînă la sfîrşitul lunii viitoare, se vor impune alte restricţii. În cursul unei teleconferinţe, cancelara şi şefii guvernelor din cele 16 land-uri federale au discutat proiectul care prevede următoarele:

Deplasarea în spaţiul public va fi permisă doar persoanelor din aceeaşi gospodărie, care pot fi însoţite de o singură persoană dintr-o altă familie. Încălcarea prevederii va fi sancţionate de către autorităţi.

Unităţile de învăţămînt nu se vor închide. Nici magazinele. Accesul în magazine va fi limitat, pe o suprafaţă de 25 m² are voie să se afle doar un singur cumpărător.

Se vor închide teatrele, cinematografele, sălile de concert, parcurile de distracţie, tîrgurile. Evenimentele sportive vor fi suspendate. Se vor închide din nou, ca şi în această primăvară, restaurantele, barurile, cafenelele şi discotecile. Restaurantele vor putea prepara mîncare care se poate livra la domiciliu. Turismul intern va fi oprit, iar în hoteluri pot fi cazate numai persoane care fac deplasări în interes de serviciu. Frizeriile nu se vor închide. Întreprinderile trebuie să garanteze respectarea strictă a regulilor de igienă. Grupurile vulnerabile vor fi testate prioritar, adică oamenii în vîrstă, bolnavii sau lucrătorii din domeniul sanitar.

Controalele forţelor de ordine vor fi extinse cu scopul de a impune măsurile.

Mai mulţi medici şi virologi au criticat restricţiile. Respectarea regulilor de igienă sînt suficiente. O nouă blocare a vieţii publice va „produce pagube sociale, culturale şi economice imuabile”, susţin medicii.

Vicepreşedintele Bundestagului, liberalul Wolfgang Kubicki a avertizat faţă de „alarmismul” pe care autorităţile guvernamenale îl răspîndesc şi care ar putea să ducă la decizii greşite.

Într-un interviu acordat miercuri postului naţional de radio (DLF), politicianul liberal a calificat restricţiile drept un „lockdown aproape integral” şi o intervenţie în drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Unele ordonanţe impuse se află în contradicţie cu prevederile constituţiei, ceea ce au dovedit deja cele peste 80 de verdicte ale justiţiei. Kubicki a criticat şi propunerea de a închide complet restaurantele şi hotelurile.  

În opinia politicianului, combaterea pandemiei ar trebui să se concentreze asupra grupurilor expuse la un risc mai ridicat de contaminare, ceea ce pentru restul populaţiei ar presupune o viaţă cotidiană cît de cît normală.

În ultimele zile s-au înmulţit şi vocile celor care au criticat ordonanţele emise de către guvernul federal respectiv cele ale land-urilor, pledînd pentru implicarea Parlamentului, care este singurul organ legislativ într-o democraţie reală.

„Parlamentele trebuie să decidă”, a spus copreşedinta grupului parlamentar al Partidului Stîngii, Amira Mohamed Ali. „Pînă acum şefii guvernelor de land împreună cu cancelara au luat hotărîri arbitrare. Asta nu mai poate continua aşa.”