Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban: Obiectivul nostru trebuie să fie să stopăm cu orice preţ creşterea numărului de infectări

Prim-ministrul a declarat în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, că obiectivul este să fie stopată cu orice preţ creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, încercând ca economia să fie cât mai puțin afectată.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, la rândul lui, că sunt 368 de localităţi care au depăşit 3 cazuri la 1.000 de locuitori, mai multe cu 15 decât marți.

Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu noul coronavirus. Situaţia comparativă ne-ar putea genera o stare de satisfacţie, dar trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra covid-19. E clar că multe ţări se confruntă cu o creştere aproape inexplicabilă a numărului de cazuri şi multe ţări iau restricţii ca în perioada primului val. Obiectivul nostru trebuie să fie să stopăm cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident fără să afectăm activitatea economică, dar să implementăm cu eficienţă toate deciziile pe care le-am luat”, a declarat Ludovic Orban.

El i-a cerut lui Raed Arafat situaţia localităţilor care au depăşit rata de infectare de 3 cazuri la o 1.000 de locuitori:

”Avem 368 de localităţi care au depăşit rata de 3 la mie şi unde au fost dispuse măsurile stabilite de Guvern. Masca obligatorie în spaţiile deschise, închiderea cinematografelor”, a afirmat Arafat, pecizând că miercuri sunt cu 15 localităţi mai mult decât în ziua precedentă.

Ludovic Orban a cerut și o evaluare a situației după luarea măsurilor în localităţile care au multe cazuri:

Aici ar trebui să vedem dacă există o tendinţă de diminuare a numărului de cazuri”.

În fine, Raed Arafat a precizat că se discută carantinarea mai multor localităţi, însă în multe locuri există o reticenţă faţă de luarea acestei măsuri de protecție împotriva Covid-19.