Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Franța se reinstituie carantina generală. Rămân deschise doar școlile

Anunțul a fost făcut de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a comunicat că începând de vineri va fi reinstituită carantina generală, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, însă vor rămâne deschise şcolile.

Emmanuel Macron consideră că, din cauza evoluției pandemiei de Covid-19 în Franța, soluția carantinei era inevitabilă:

"Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise", a declarat Macron.

"Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (...) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor", a mai declarat președintele francez.

"Care sunt obiectivele noastre? Protejarea persoanelor vârstnice, a celor mai fragili. Vârsta este un factor preponderent, 85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani. Avem şi obiectivul de a proteja tinerii, dat fiind că 35% dintre persoanele aflate la reanimare au mai puţin de 35 de ani. Nu vom permite niciodată să moară sute de mii dintre concetăţenii noştri", a completat șeful statului, adăugând:

"Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane".

Emmanuel Macron a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămâni:

"Dacă peste două săptămâni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atât de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun", a încheiat președintele Franței.