
Social
“Avortul de Bucătărie” sau unde sunt împinse femeile când li se interzice dreptul de a întrerupe o sarcină nedorită
Protestele se amplifică în Polonia după ce Tribunalului Constituțional a interzis avortul chiar dacă fătul prezintă malformații. Autoritățile au mobilizat grupuri mari de jandarmi și armată stârnind îngrijorarea ong-urilor, care îi acuză pe acuză oamenii legii că folosesc forța excesivă împotriva protestatarilor pașnici.
Femeile din Polonia se pregătesc să intre în grevă în semn de protest în contextul în care întreruperea sarcinii mai este permisă în această țară predominant catolică doar în cazul violului și incestului.
Activiștii pentru drepturile omului invocă precedentul decrețeilor din România și susțin că noile reglementări vor crește proporția avorturilor care au loc în condiții secrete și nesigure.
La RFI, Daniela Drăghici, activistă pentru Drepturile Omului povestește cum aveau loc avorturile în perioada comunismului și amintește de așa numitul Avort de Bucătărie.Tot ea povestește despre rețeaua subterană a celor care făceau avorturi ilegale, riscurile asumate de femeile care doreau să scape de sarcinile nedorite și ale persoanelor care făceau astfel de intervenții.
Regimul Ceușescu a dus cea mai atroce politică de încurajare a natalității interzicând posibilitatea de întrerupere a sarcinilor din 1966 până în 1989. Au fost peste 20 de ani în care educația sexuală primită de la părinți se reducea la imperativul: "să fii cuminte!", accesul la metode contraceptive era blocat și așa numitul avort de bucătărie era metoda la care apelau zeci de mii de femei.Zece mii dintre acestea au decedat în urma complicațiilor apărute după intervențiile ilegale.