Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Examene ginecologice forțate în Qatar, conflict diplomatic cu Australia

qatar.png

Image source: 
AFP via France24

Autoritățile din Qatar au recunoscut și și-au cerut oficial scuze, după ce au impus mai multor femei să se supună unor examinări ginecologice forțate, în urma descoperirii, pe aeroportul din Doha, a unui copil nou-născut abandonat. Guvernul și-a exprimat regretul privind „încălcarea libertăților individuale pe care această acțiune le-ar fi putut provoca”.

“Scopul acestor examinări a fost de a preveni evadarea autorilor unei crime oribile”, se precizează pe site-ul guvernului.

Pe 2 octombrie, agenții de pe aeroportul din Doha au debarcat pasagerele dintr-un avion cu destinația Sydney, forțându-le apoi să facă examinări ginecologice pentru a încerca să stabilească dacă vreuna dintre ele a născut recent, după descoperirea unui nou-născut abandonat în toaletele terminalului.

Autoritățile australiene au declarat ulterior că astfel de controale au fost impuse și altor femei, îmbarcate pentru zboruri către alte destinații.

Premierul Qatarului, Khaled ben Khalifa Al-Thani, a dat asigurări că autoritățile vor efectua o anchetă „amănunțită și transparentă”. Rezultatele vor fi „împărtășite cu partenerii noștri internaționali”, a continuat șeful guvernului.

El a adăugat că statul trebuie „să asigure siguranța și confortul tuturor pasagerilor care tranzitează Qatarul”.

Incidentul a declanșat un conflict diplomatic între Australia și Doha, Canberra protestând energic împotriva tratamentului aplicat cetățenilor săi.

Se pare că numărul avioanelor controlate a fost mai mare decât se presupunea inițial. Ministrul australian de externe, Marise Payne, a declarat că femeile din „zece avioane” au fost supuse  examinărilor ginecologice forțate, situație pe care a descris-o ca fiind „tulburătoare” și „grosolană”. „Am aflat despre asta de la misiunea diplomatică australiană de la Doha”, a spus ea.

 

13 femei din Australia

Ea a adăugat că în total 18 femei au fost afectate, inclusiv 13 australiene. Conform informațiilor AFP, și o femeie de origine franceză care se afla la bordul unuia dintre aceste avioane se numără printre victime.

Oficialii australieni au declarat că a făcut apeluri către mai multe țări pentru a-și exprima în comun protestul cu privire la aceste abuzuri, fără a numi țările în cauză, pentru a respecta intimitatea victimelor.

Marise Payne a recunoscut că nu a vorbit cu omologul său din Qatar, precizând că dorește să „vadă raportul” despre acest incident în prealabil, în termen de o săptămână.

 

Imaginea Qatarului afectată

Acest scandal ar putea afecta eforturile depuse de Qatar pentru a-și îmbunătăți imaginea înainte de Cupa Mondială-2022. O mică țară din Golful Persic, foarte bogată în gaze, Qatar și-a dobândit prestigiul internațional prin investiții în mass-media, sport și cultură. În 2022, emiratul va fi prima țară arabă care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal.

Cu flota sa ultramodernă și serviciile sale luxoase, compania aeriană națională Qatar Airways este una dintre cele mai prestigioase din lume, dar reputația sa ar putea fi afectată din cauza incidentului, consideră Mark Gell, fondatorul Reputation Edge, o firmă de consultanță.

Australia este o piață deosebit de importantă pentru Qatar Airways. În timpul crizei Covid-19, compania s-a lăudat chiar cu repatrierea australienilor aflați în primejdie, deoarece concurenții suspendaseră zborurile.

În comunicatul său de presă, guvernul din Qatar precizează că „nou-născutul, acoperit cu o pungă de plastic, a fost găsit în spatele unui coș de gunoi” și denunță „o tentativă de omor”.

În declarație se explică faptul că a fost declanșată o „căutare imediată a părinților, inclusiv la bordul aeronavelor în apropierea cărora a fost găsit nou-născutul”.

În Qatar, oficial, relațiile sexuale și nașterea în afara căsătoriei sunt pedepsite cu închisoarea. Monarhia conservatoare musulmană se străduiește să oprească numeroasele critici la adresa sa privind încălcarea drepturilor și libertăților.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor Șerban Georgescu