Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Lecția Colectiv nu a fost învățată”

lectie_colectiv_invatata.jpg

Au trecut cinci ani de la tragedia din Colectiv (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre/octombrie 2017, București)
Au trecut cinci ani de la tragedia din Colectiv (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre/octombrie 2017, București)

Societatea și autoritățile nu au învățat lecția Colectiv, declară la RFI Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în incendiul din clubul bucureștean, soldat cu zeci de morți și răniți. Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, la cinci ani de la drama din Colectiv, legea care permite decontarea tratamentului supraviețuitorilor, pe toată durata vieții.

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, spune ce ar fi trebuit să se întâmple în cei cinci ani care au trecut de la această tragedie: ”Avem două puncte principale. Unul care iată, s-a rezolvat, garantarea tratamentului răniților. Al doilea: justiție. Din păcate, justiția vedem că deocamdată trenează”.

Întrebat dacă lecția Colectiv a fost învățată, Eugen Iancu a răspuns: ”Nu. După cinci ani de zile, nu avem o lege de funcționare a spațiilor publice, ceea ce mi se pare jenant. Nu se poate să avem la intrare, pe ușă, pe geam, un afiș pe care scrie ”În această locație intrați pe riscul dvs., pentru că nu există o autorizare” (...). În România sunt mulți arși, oamenii ăștia au nevoie de condiții bune (...) și cred eu că e dureros după cinci ani să vedem că implicarea autorităților într-o astfel de situație este aproape inexistentă”.

 
Eugen Iancu, despre cinci ani de la tragedia din Colectiv