Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Conducătorii statului polonez fac primul pas înapoi după 7 zile de proteste ale femeilor contra legii avorturilor

  • „A trebuit să oprim Polonia pentru un moment”, spun femeile poloneze, care au protestat contra legii avorturilor.
  • Viața de zi cu zi s-a schimbat și în Lituania: carantină locală, școală online și restricții publice.
  • Premierul bulgar Boyko Borissov este infectat cu coronavirus.
  • Slovacia salută deputații europeni în luptă cu tentativele de a reduce la tăcere presa critică.
  • Festivalul cinematografic din Croația a avut un motto deosebit: „Un film cu miez puternic și interesant, își găsește public oriunde”.

„A trebuit să oprim Polonia pentru un moment”. Polonezii nu au mers la muncă miercuri – au protestat

Nu vom merge la lucru, la școală, la universitate. Nu conducem afaceri. Trebuie să oprim țara pentru un moment. Și să o transformăm”, spunea Marta Lempart, înaintea grevei generale a femeilor care a avut loc miercuri.

Manifestările contra înăspririi legii împotriva avorturilor au devenit din ce în ce mai puternice. După raportul poliției, la sfârșitul săptămânii trecute, mitinguri au avut loc în 91 de orașe poloneze. Femeile au fost susținute și de agricultori. Duminica trecută, protestele au avut loc în fața bisericilor și a caselor episcopilor din Varșovia și Cracovia. Luni, au fost blocate multe orașe, din cauza miilor de manifestanți. Miercuri, femeile au repetat acțiunea de la 3 octombrie 2016, când au oprit munca și 200.000 de oameni au ieșit în stradă. Evenimentul s-a numit „lunea neagră”, și l-a forțat pe premierul Jarosław Kaczyński să renunțe la legea contra avorturilor.

De această dată, femeile au anunțat că sunt gata să-și ia concedii pentru a-și apăra drepturile:

Nu vor merge la muncă, la școală, la universitate. Noi suntem implicate, printre altele, în mici afaceri familiale. Acestea au fost afectate de pandemie atât de grav, încat o zi de lucru în minus nu va schimba nimic, și ne va permite să protestăm împotriva măsurilor insuficiente ale guvernului pentru protejarea economiei. Trebuie să oprim toată Polonia pentru un moment. Și să o transformăm”, a spus conducătoarea grevei generale a femeilor – Marta Lempart, înaintea manifestației de miercuri.

Personalul din universități au participat și ei la grevă, prin profesorii care au încetat cursurile online timp de o oră.

Femeile care protestează sunt susținute în cauza lor și de bărbați. Un grup de ambulanțieri s-a mobilizat pentru a le ajuta, după ce săptămâna trecută poliția a folosit gaze lacrimogene contra manifestantelor poloneze.

O primă victorie nu a întârziat să apară. Președintele Andrzej Duda a declarat joi că femeile ar trebui să aibă dreptul de a întrerupe o sarcină în cazul unor malformații congenitale ale fetusului, distanțându-se de poziția conducerii conservatoare a partidului de guvernământ:

Nu se poate ca legea să fie cea care cere acest tip de eroism din partea unei femei”, a declarat Duda, intr-un interviu acordat postului de radio RMF.

 

Viața de zi cu zi s-a schimbat și în Lituania: carantină locală, școală online și restricții publice

Numărul cazurilor de Covid-19 bate noi recorduri, iar guvernul a decis să adopte noi restricții. Carantina locală a fost introdusă în multe regiuni ale țării, iar publicația „Delfi” prezintă ce s-a schimbat mai exact de la începutul săptămânii.

Carantina locală va fi menținută până la 9 noiembrie, iar majoritatea orașelor mari sunt în „zona roșie”.

În spațiile publice se pot reuni grupuri de maximum 5 persoane, cu doi metri distanță între grupuri.

În sectorul public se va munci cu program mixt sau doar de acasă, cu recomandarea guvernului ca aceste măsuri să fie luate și în sectorul privat. În spațiile comerciale și prestări de servicii, fiecare persoană trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de 10 metri pătrați.

Clienții restaurantelor trebuie să își facă rezervare prealabilă, iar toate barurile și cluburile se deschid la ora 7:00 și se închid la miezul nopții. Orarul nu se aplică restaurantelor care fac livrări la domiciliu sau de la ghișee tip „drive in”.

În fine, elevii au o săptămână de vacanță, urmată de una cu ore online, iar mai apoi vor reveni în școli.

Măsurile de igienă strictă în toate spațiile școlare și universitare vor fi însă garantate de statul Lituanian.

 

Premierul bulgar Boyko Borissov este infectat cu coronavirus

Prim-ministrul a anunțat la începutul săptămânii, pe Facebook, că a fost testat pozitiv la noul coronavirus:

Mă simt ușor indispus, iar, deocamdată, medicii mi-au prescris un tratament la domiciliu. Toate contactele mele au fost raportate la Direcția Regională de Sănătate. Sunt convins că, respectând măsurile, totul va fi bine pentru noi”, a mai spus Borissov. Încă trei miniștrii, care au fost în apropierea lui, au fost plasați în izolare.

Amintim, în Bulgaria, de la 22 octombrie, masca este obligatorie și în exterior, unde distanța fizică de 1,5m nu poate fi respectată. Exceptați sunt doar clienții restaurantelor, cei care fac sport în aer liber, participanții la conferințe și emisiuni televizate sau copiii mai mici de 6 ani. Nerespectarea regulilor este amendată cu 150 de euro. De asemenea, începând de la 25 octombrie, localurile de noapte s-au închis, ceea ce a dus la proteste vehemente ale patronatelor din acest domeniu în toată Bulgaria.

 

Deputații europeni subliniază tentativele de a reduce la tăcere presa critică, notează media din Slovenia

Suntem la un moment de cotitură. Dacă nu apărăm media liberă și independentă, nu combatem dezinformarea și discursul de ură și nu susținem o societate civilă puternică și critică, pierdem dreptul și capacitatea de a lua decizii libere și democratice”.

Libertatea media în Uniunea Europeană s-a deteriorat recent, avertizează Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, care se declară preocupată că jurnaliștii se confruntă cu violențe, hărțuieli și presiuni. Comisia a susținut rezoluția ce condamnă „tentativele guvernelor unor țări membre de a face să tacă media critică și independentă”.

Conform Parlamentului european, Comisia a adoptat rezoluția cu 52 de voturi pentru, 5 contra și 7 abțineri, iar Parlamentul o va aproba luna viitoare.

Rezoluția acordă o atenție separată și posturilor publice, care trebuie să adopte modele financiare de finanțare ce îi permit independența editorială.

Deputații europeni au subliniat și metodele în creștere de intimidare a jurnaliștilor, citând uciderea ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia și a slovacului Jan Kuciak, împreună cu logodnica lui. Au observat și că jurnalistele sunt, în mod special, mai vulnerabile și au mevoie de o protecție suplimentară.

În fine, Comisia UE a cerut și o creștere a finanțărilor pentru jurnalismul Independent, mai scrie presa din Slovenia.

 

Festivalul de film din Croația a avut un motto deosebit: „Daca un film are un miez puternic și este și interesant, își găsește public oriunde”

Cred că istoria, ea însăși, te urmărește, acest sentiment interior. Și, pe scurt, poți povesti un mare adevăr, o poveste profundă, o povestești pur și simplu diferit. Lung-metrajul a fost cel mai percutant, în termeni dramaturgic, al chestiunilor tehnice. Această poveste n-ar fi putut fi narată în formă prescurtată. Deși îmi vine greu să compar, ambele au avantaje și inconveniente. Unele povestiri vă împing în adâncuri, într-o lume care vă oferă mult”, spune un tânăr regizor.

„Kino Zona”, al cărui obiectiv este să promoveze cinematograful independent mondial și național, premiera lung-metrajului „Mater”, al tânărului regizor Jure Pavlović. La festivalul de la Pula, el a câștigat premiul „Breza” pentru cel mai bun debutant, pentru cea mai bună actriță - Daria Lorenci Flatz, și cea mai bună imagine – Jana Plećaš, în timp ce Martin Semenčić a primit distincția pentru cel mai bun sunet. Pe scurt, Jasna a revenit din Germania în valea Neretvei, pentru a-și ajuta mama bolnavă. Este vorba de un cadru permițând reprezentarea unei firi dificile a mamei și dezvăluirea evenimentelor din trecut, pe care fiecare le înțelege din punctul lui de vedere.

O parte se pierde prin traducere, dar nucleul rămâne. Filmul a avut premiera în Estonia și va mai călători pe la festivaluri, dacă pandemia nu va închide totul„ a mai spus Jure Pavlović, glumind mai apoi, cu optimism: „Cultura este o plantă care nu se lasă smulsă. Ca un catâr care merge doar înainte”.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei