Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DSP Ilfov în pandemie: “Duminică rămâne testul acolo. Abia joi ajunge la noi. Sunt cinci zile în care nimeni nu știe cum sunt oamenii”

Medicii de familie din localitățile apropiate de București reclamă diferențe între numărul de pacienți confirmați ca fiind pozitivi cu noul coronavirus și raportările DSP Ilfov. 
În localitatea 1 Decembrie de exemplu, rata de incidență nu trece de 0,24, deși medicii de familie susțin că ar exista câteva zeci de persoane confirmate pozitiv în ultimele două săptămâni. Contactați de RFI, reprezentanții DSP se disculpă și susțin că sunt posibile întârzieri de câteva zile în raportare. Potrivit explicațiilor șefului DSP Ilfov Teodor Negulescu, poate dura și cinci zile până la înregistrarea propriu-zisă, timp în care nimeni nu știe de pacientul respectiv. 

 

Reporter: Nu se regăsesc foarte mulți pacienți care sunt confirmați, zeci de pacienți.

Teodor Negulescu: Însemnă că dânsul nu i-a raportat. Noi raportăm ce buletine de analize ne intră nou. Noi nu avem cum să știm pacienții care nu sunt raportați. Nu îi căutăm noi prin sat, prin 1 Decembrie. 

Reporter: Vă bazați strict pe  ce vă transmite medicul de familie?

T.N: Nu ne bazăm strict pe ce ne transmite medicul de familie, ci și pe buletinele pe care le recoltăm noi personal și ambulanța. Noi nu căutăm prin comune lumea care are SarsCov2. Noi suntem 30 de oameni. Ce raportăm noi, ce recoltăm noi, Direcția de Sănătate Publică și ce recoltează ambulanța.

Rep: Dar fiind un volum atât de mare e posibil ca unele persoane confirmate să apară în raportarea DSP ulterior  la o zi, două distanță? 

T.N: Da, se întâmplă și lucrul aceasta. Se poate la o zi, dar nu din cauza noastră. Se recoltează de către ambulanță, marți, ipotetic vorbind. Sau mai bine dăm exemplu ziua de sâmbătă, când laboratoarele nu lucrează. Duminică rămâne testul acolo. Luni sau marți se lucrează. Ajunge testul la ambulanță și joi ajunge la noi. Este acea perioadă de cinci zile în care nimeni nu știe cum sunt oamenii, pozitivi sau negativi. de aceea noi recomandăm ca persoanele simptomatice să rămână la domiciliu până le iese testul. În general nu am greșit. Toți care au rămas s-au și confirmat ca fiind pozitivi. La ancheta epidemiologică i-am întrebat ce simptomatologie au. 

Rep: Dar poate exista un medica de familie, în orice localitate, care nu comunică cum trebuie?

T.N: Nu există. Noi am comunicat foarte bine. 

Rep: Un medic de familie, mnu DSP. Ați spus că dacă sunt cazuri înseamnă că ei nu le-au comunicat.

T.N: Nu știu. Nu pot să spun așa ceva. Poate sunt persoane fizice care se testează la privat sau care sunt testate cu acele rapide și au ieșit pozitiv. Acele teste nu au valoare juridică. 

Rep: Dau un exemplu stupid. Dar dacă sunt 2.000 de persoane care s-au testat privat localitatea respectivă rămâne în scenariul verde pentru că incidența este 0.24, dar are 2.000 de cetățeni care sunt confirmați pozitiv de un test.

T.N: Nu există așa ceva. Orice localitate în Ilfov are 2.000 sau 2.000 și ceva de oameni. Ar însemna ca toată lumea să fie testată pozitiv.

Rep: Am dat un exemplu grosier. Cum se explică faptul că există localități cu incidență atât de mică, 0.24 în scenariul verde și în jurul lor este totul roșu?

T.N: Asta este incidența. Noi dăm exact ce ni se raportează. Astea sunt buletinele care ne vin. Noi nu ascundem buletine. Asta este prima regulă a mea. Chiar dacă greșim, (recunoaștem). La noi sunt și voluntari din cauza lipsei de personal. Poate unii dintre voluntari mai greșesc. Dar a doua zi eu le raportez. Indiferent că greșesc sau nu, eu personal îmi asum responsabilitatea.

Rep: Medicii de familie spun că sunt foarte mulți oameni în aceste localități care nu respectă de nicio culoare măsurile.

T.N: Asta este problema poliției. Nu este problema Direcției de Sănătate Publică. Noi avem inspectorii noștri care fac controale împreună cu poliția. Noi, Direcția de Sănătate Publică, nu putem să oprim o persoană pe stradă și să o sancționăm că nu are mască. Nu avem calitate de poliție. Noi nu putem lua măsuri decât în cazul agenților economici. În rest nu avem veleități de polițiști. Nu avem legislație să sancționăm persoanele care merg pe stradă și nu poartă mască.

Rep: Însă, colaborați cu primarul, de exemplu, sub o formă sau alta? 

T.N: Cu toate primăriile se colaborează, chiar foarte bine. Îmi raportează orice problemă. Eu țin morțiș să știm adevărul.