Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic de familie, despre raportările infectărilor la DSP Ilfov: "Mailurile mele ajung la DSP probabil, dar nu se regăsesc în raportarea pe care ei ne-o trimit zilnic"

6.546 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 103 decese şi 917 persoane internate la Terapie Intensivă, cifrele zilei. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că urmează trei, patru săptămâni grele în lupta cu pandemia de COVID-19, în care autorităţile încearcă să limiteze creşterea numărului de cazuri, pentru a se putea ajunge la un platou. În timp ce se caută soluții pentru creșterea numărului de paturi la ATI, sistemul medical încearcă să-i motiveze și pe medicii de familie să preia din sarcini. În urma cu doar câteva zile, s-a anunțat că medicii de familie vor fi plătiți că să monitorizeze tratamentul la domiciliu pentru pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de Covid-19. Cum decurge această luptă în rural, în afara orașelor? Liana Sava este medic de familie in localitatea 1 Decembrie, Ilfov, la 15 kilometri de București. Localitatea ei cu peste 8000 de suflete are o rata de incidență la Covid-19 de numai 0.24. Doctorița spune însă că cifrele DSP nu reflectă realitatea cu care se confruntă ea, iar ceea ce spune nu sună deloc optimist.

Liana Sava: "Pacienții nu s-au disciplinat nici măcar în al 12-lea ceas. Nu sună să-și facă programare spunând ce problemă au, nici macar 50% A fost foarte greu să-i conving să nu mai stea în cabinet grupați. Am scris pe uși, -nu aveți voie decât trei în cabinet-, pentru că am două holuri care permit acest lucru, să-i distribui. Mă gândesc, vine iarna, vine frigul, va trebui să-i las afară, sau să-i întorc din drum."

Ministerul Sănătății încercă stimularea, motivarea medicilor de familie, să monitorizeze și trateze pacienți infectați cu SarsCov2. Mai exact, pentru cele 14 zile de monitorizare a unui bolnav de COVID-19, Ministrul Sănătății a promis medicilor de familie 103 de pacient. E mult, e puțin? Vă motivează?

Liana Sava: "Pe mine personal nu mă motivează cu nimic pentru că oricum aș fi făcut treaba asta și oricum o făceam și înainte, toți colegii mei o fac deja. E un lucru care intră în atribuția noastră, de a urmări cumva pacienți care fie au fost externați și se află la domiciliu."

Se discută și despre posibilitatea ca medicii de familie să facă vizite la domiciliul pacienților infectați cu Covid-19...

Liana Sava: "Am fost deja! Riscul este la fel de mare și când vin la cabinet și stau un sfert de oră pentru că nu-mi funcționează cardul de sănătate, să validez consultația pacientului la cabinet. Că a fost reintrodusă necesitatea validării de la 1 octombrie. Și de săptămâna asta, de două trei zile, nu funcționează conexiunea cu Casa de Asigurări de Sănătate și am stat chiar jumătate de oră cu un pacient față în fața, e adevărat, fără probleme legate de infecția cu covid, fără nici un fel de simptom. Așa că, dacă stau un sfert de oră cu un pacient cu astfel de simptome în cabinet, plus, mai stă el puțin timp și pe hol cât așteaptă la ușă să-l invit, să-l consult... Trebuie consultati. Nu am cum să mă obișnuiesc să-i consider pe toți de la început infectați. Mă gândesc, mai sunt și alte boli care din frica mea față de covid să-mi scape și omul să aibă mult de suferit că n-am fost atentă la anumite simptome."

Cabinetul dvs se află într-una din localitățile din județul Ilfov, la sud de București, cu una din cele mai mici rate de incidenta a infecției Covid-19. La raportarea DSP Ilfov din 28 octombrie, 1 Decembrie avea o rată de 0.24, localitatea având peste 8000 de suflete și învecinându-se cu localități aflate chiar în scenariul roșu. Confirmați cifrele DSP-ului?

Liana Sava: "Până acum, am făcut un calcul de la începutul lunii octombrie. Ar fi în jur de 30 de pozitivi. Eu trimit mail către DSP imediat ce aflu că un pacient este pozitiv. De cele mai multe ori aflu de la pacient. Pacientul mă sună și spune că a fost depistat pozitiv. Mailurile mele ajung la DSP probabil, dar nu se regăsesc în raportarea pe care ei ne-o trimit zilnic, nu-i regăsesc, nume, prenume, CNP, în acel tabel pe care ei ni-l trimit zilnic cu pacienții pozitivi. Probabil că nu are cine să stea să introducă în tabel toate numele pe care le primesc de la medicii de familie din județ, așa cred eu, pentru că astăzi suntem în 29 iar ultimul pacient pozitiv era din data de 16.10."

Și cu toate acestea, recenta raportare de la DSP include o perioadă de două săptămâni din mijlocul lunii octombrie în care iată rezultă un 0 24 rata incidenței infectării Covid-19 pe suprafața localității unde activați ca medic de familie.

Liana Sava: "Mi-e greu să cred că sunt doar atât de puțini. Nu știu cât raportează ceilalți medici. Suntem trei medici în comună."

Până la urmă pacienții raportați ca fiind infectați cu Covid-19 stau în carantină? 

Liana Sava: "Nu stau în carantină toți. Nu stau pentru că.. au diferite explicații. Fie că nu are cine să-i ajute și cine să le aducă cele necesare zilnic, fie că li se pare că nu mai au absolut nici un simptom și că -de ce să stea 14 zile dacă n-au nici un simptom-. Și, îi văd pe geam, de la cabinet, cum merg la piață, la magazin, vin inclusiv la cabinet. -Eu mă simt mai bine decât ceilalți din familie și am venit să iau o rețetă pentru ei- Pai da dar sunteți contact și ați fost simptomatic! -Da, dar eu acum mă simt bine și nu avea cine să vină-."

Pot fi pacienții carantinați sau în izolare care neavând ce le trebuie, ajung să iasă din casă. Există o comunicare cu autoritatea locală, cu poliția, care să urmărească situația persoanelor aflate în carantină?

Liana Sava: "A existat o bună comunicare la început, când erau mai puține cazuri, chiar o comunicare foarte bună și cu primăria și cu școala, dar pe măsură ce numărul de cazuri a crescut foarte mult, această comunicare a avut de suferit. Cred că le-a scăpat totul de sub control. Plus că a fost și perioadă cu alegeri. Nimeni n-a mai vrut să știe cât de mult a crescut numărul de infectați. Atunci cred că s-a rupt totul, în campania electorală. Toată lumea a fost preocupată cu totul altceva decât de a mai număra. Nici nu mai știu dacă cei de la prefectură le-a mai fost date, ceva directive, doar că nu am mai fost contactați nici de poliție, nici de primărie, de nimeni. Aveam o legătură directă cu o persoană din primărie, care îmi spunea -la noi au mai apărut câteva cazuri, se regăsesc și la dvs? Sunt pacienții dvs?- Și ziceam, da sau nu!"

Sunteți medic de familie, părinte, aveți propria dvs familie. Cum vedeți viitorul imediat învățând să trăim cu Covid-19, atât pentru noi ca societate, pentru pacienții dvs, dar și pentru copiii dvs? 

Liana Sava: "Varianta optimistă este că vom fi puțin mai organizați și mai disciplinați mai atenți la simptomele noastre și poate mai altruiști, în sensul de a-i proteja pe ceilalți. Varianta pesimistă, ceea ce simt acum e că în România, virusul asta, a scos tot ce e mai rău din noi. Oamenii care erau nepăsători și egoiști anterior sunt în continuare, chiar mai rău. Primează foarte mult propria persoană și binele tău și nu contează celalalt. Momentan. Mă așteptam să fim mai altruiști, dar nu-i așa."

Reacția șefului DSP Ilfov Teodor Negulescu, în articolul semnat de Alex Olaru: "DSP Ilfov în pandemie: “Duminică rămâne testul acolo. Abia joi ajunge la noi. Sunt cinci zile în care nimeni nu știe cum sunt oamenii”

 
Valentin Panduru in dialog cu medicul de familie, Liana Sava.