Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Colectiv, cinci ani: Lanț uman pentru dreptate și împotriva aroganței și imposturii

Cinci ani de Colectiv sunt marcați vineri seară printr-un lanț uman al memoriei prin care se cere dreptate. La cinci ani, procesul în dosarul Colectiv este reluat cu o amânare, iar la cinci ani de la tragedie care ar fi trebuit să schimbe ceva în România, ministrul sănătății recunoaște că încă nu suntem în stare să-i tratăm pe marii arși în țară, iar într-un gest ce se vrea simbolic, președintele promulgă legea prin care statul decontează pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv, punând astfel capăt suspansului.

 

"La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Distanțați din 4 în 4 metri, vom face un lanț al memoriei între Curtea de Apel București și clubul Colectiv. 400 de oameni pentru dreptate, se arată în anunțul organizatorilor marşului “We’re not numbers. #Colectiv 5 ani. Nu uităm!” “Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv. Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața fără ca măcar să știe asta. La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanț de aroganță și impostură încă ne îmbolnăvește în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după #colectiv, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovații în justiție”, scriu organizatorii marşului: organizaţiile civice “Geeks For Democracy” şi “Funky Citizens.
Și, într-adevăr, la cinci ani de la Colectiv, România "se mândrește" cu 23 de paturi.
"După 5 ani de la tragedia din Colectiv, lucrurile pentru tratarea marilor arși s-au schimbat, dar mult prea lent, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării” recunoa;te Nelu Tătaru in chiar primul an în care se comemorează tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.
În aceeași zi, președintele a promulgat legea prin care statul decontează pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.
Actul normatic stabilește că tratamentele medicale necesare pot fi efectuate în sistem public sau privat, atât în ţară cât şi în străinătate pentru niste rani care nu se vor vindeca niciodata, dupa cum se confeseaza la RFI Alexandra Furnea, una dintre victimele incendiului de la Colectiv (AUDIO)

 

O altă rană, de data asta sufletească, așteaptă să fie vindecată în instanță.

La un an de la prima sentinta, si de la 5 de la producerea tragediei, procesul Colectiv a fost reluat in cel mai pur stul romanesc> cu o amanare.
În acest dosar, în primă instanță au fost condamnați fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone era condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În urmă cu o lună era reales primar, de data asta în Sectorul 5 București.