Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron: Franța va lupta pentru ca „francezii să-şi poată trăi credinţa în pace”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Papa Francisc, căruia i-a transmis că va ”continua să lupte fără încetare împotriva extremismului, pentru ca toţi francezii să-şi poată trăi credinţa în pace”, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP preluată de News.ro.

Şeful statului francez a ”dorit să vorbească cu Papa în momentul în care catolicii din Franţa au fost atât de violent răniţi, iar toţi francezii au fost şocaţi” de atacul cu cuţitul în Bazilica Notre-Dame de l'Assomption, la Nisa, soldat cu trei morți, a anunţat vineri Preşedinţia.

Macron e evocat memoria preotului Hamel, asasinat în Biserica Saint-Etienne du Rouvray.

Cei doi lideri au subliniat că împărtăşesc o ”convergenţă totală de opinii” în ”respingerea absolută a terorismului şi ideologiei urii care desparte, ucide şi pune în pericol pacea” şi privind importanţa dialogului între religii.

Guvernul francez a decis să consolideze securitatea lăcaşurilor de cult creştine în acest weekend, în care francezii sărbătoresc Toussaint.

Încă un suspect, arestat

Un al treilea bărbat, un apropiat al unui suspect interpelat vineri seară, a fost arestat în cadrul anchetei, titrează France Presse, preluată de Agerpres.

Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, a fost prezent în timpul percheziţiei poliţiei vineri seară la domiciliul celui de-al doilea suspect bănuit că ar fi fost în contact cu agresorul cu o zi înainte de incident. "Încercăm să clarificăm rolul său în toate acestea", a precizat sursa judiciară.

A doua persoană, în vârstă de 35 de ani, a fost arestată vineri seară la Nisa.

Joi, un prim suspect în vârstă de 47 de ani a fost arestat după ce a fost văzut alături de atacator, un tânăr tunisian ce sosise recent în Europa, pe imaginile camerelor de supraveghere cu o zi înainte. El se afla încă în arest sâmbătă dimineaţă, a precizat sursa judiciară.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă agresorul ar fi putut beneficia de complicitate şi cum şi-a procurat cele două telefoane găsite într-o pungă ce conţinea efecte personale.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, Brahim Issaoui, un tunisian de 21 de ani, a ajuns la Nisa cu o zi înainte sau cu două zile înainte de atac.

Joi dimineaţă, el a intrat în bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din centrul oraşului Nisa unde ia rănit mortal cu cuțitul o femeie de 60 de ani, Nadine Devillers, şi un angajat al lăcaşului, Vincent Loques, în vârstă de 55 de ani.

Și Simone Barreto Silva, o mamă braziliană în vârstă de 44 de ani, înjunghiată de mai multe ori, a murit într-un restaurant din apropiere unde se refugiase.

Brahim Issaoui, prins de o echipă a poliţiei municipale care a tras asupra lui de mai multe ori, a fost dus grav rănit la spitalul Pasteur din Nisa. Inconştient, el nu a putut fi audiat de anchetatori.

În Tunisia, el avea antecedente penale de drept comun legate de violenţă şi droguri, potrivit justiţiei tunisiene care a deschis de asemenea o anchetă.

Noi proteste musulmane împotriva Franței

Zeci de mii de musulmani au demonstrat vineri în Pakistan, Bangladesh şi teritoriile palestiniene faţă de măsurile anunţate de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru protejarea valorilor şi libertăţii convingerilor în Franţa, după atacul mortal produs în biserica din Nisa, transmite Reuters.

Ministrul de Interne francez Gerald Damarnin a declarat că Franţa, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitare musulmană din Europa şi care în ultimii ani a fost ţinta unei serii de atacuri ale militanţilor, este angajată într-un război cu ideologia islamistă şi că sunt probabile şi alte atacuri.

În Pakistan, poliţia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor care au străpuns blocajele de securitate din Islamabad, într-o încercare eşuată de a manifesta la Ambasada Franţei împotriva tipăririi în Franţa a imaginilor care îl înfăţişează pe profetul Mohammad.

În Bangladesh, zeci de mii de oameni au mărşăluit prin capitala Dhaka, scandând ”Boicotarea produselor franceze” şi purtând bannere care l-au numit pe Macron ”cel mai mare terorist din lume”.

Într-un district cu majoritate musulmană din centrul financiar al Indiei, Mumbai, aproximativ 100 de afişe care îl arătau pe Macron cu o cizmă pe faţă şi care îl numeau ”demon” au fost lipite pe trotuare şi drumuri.

În Liban, forţele de securitate au tras gaze lacrimogene pentru a respinge aproximativ 300 de protestatari, inclusiv susţinătorii unui partid islamist sunnit local, care au mărşăluit de la o moschee din capitala Beirut la reşedinţa oficială a ambasadorului francez.

Mii de credincioşi palestinieni s-au adunat după rugăciunile de vineri la Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc din Islam, în oraşul vechi al Ierusalimului, pentru a condamna republicarea caricaturilor lui Mohammad în Franţa. ”O naţiune al cărei lider este Mohammad nu va fi înfrântă”, au scandat protestatarii.

În Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel, palestinienii au călcat în picioare un steag francez mare şi au ars alte steaguri franceze.

În Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, sute de palestinieni au participat la mitingurile anti-Franţa, scandând: ”Cu sufletele şi sângele nostru vom răscumpăra Profetul”.
Mii de oameni din Somalia au participat la rugăciunile de vineri în moschei, unde predicile au fost dominate de blesteme şi condamnarea lui Macron şi a guvernului său.