Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În timp ce România se laudă cu 40.000 de teste PCR pe zi, Slovacia a efectuat sămbătă 2,58 milioane de teste antigen

test.jpg

Image source: 
Mediafax Foto

În timp ce Grupul de Comunicare Strategică anunță că România a evoluat mult la capitolul capacitate de testare, ajungând la 40.000 de teste pe zi, Slovacia a lansat sâmbătă o operaţiune de testare a majorităţii populaţiei pentru noul coronavirus, iar 2,58 de milioane de persoane au fost testate într-o singură zi. În timp ce România folosește testele PCR, Slovacia apelează la testele antigen, mai rapide dar totodată mai puțin exacte decât cele tip PCR.

Autoritățile slovace au anunțat că numărul total al persoanelor testate sâmbătă a ajuns la 2,58 milioane, mult peste valoarea de un milion anunțată inițial.

............................................................

Peste 820.000 de teste pentru depistarea COVID-19 au fost efectuate în octombrie în România, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit sursei citate, capacitatea de testare a României a crescut considerabil în ultimele luni. Astfel, dacă în luna martie, la debutul epidemiei, se efectuau sub 100 de teste pe zi, în octombrie a fost atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În timp ce România se laudă cu 40.000 de teste pe zi, sâmbătă au fost testaţi în Slovacia peste 1 milion de oameni, autorităţile afirmând că vor să testeze majoritatea persoanelor cu vârste de peste 10 ani, din cei 5,5 milioane de cetăţeni slovaci.

Operaţiunea este urmărită de alte ţări care caută soluţii de încetinire a răspândirii noului coronavirus şi de evitare a suprasolicitării sistemelor de sănătate.

Peste 40.000 de medici şi echipe de suport, formate din soldaţi, poliţie, lucrători administrativi şi voluntari au fost recrutaţi la circa 5.000 de centre pentru administrarea testelor rapide cu antigen.

Până la finalul weekendului, ar putea fi testaţi peste 3 milioane de slovaci.

Premierul Igor Matovic a spus că speră că planul va identifica şi plasa în carantină suficienţi oameni pentru a evita o carantină strictă la nivel naţional.

Testarea este gratuită şi voluntară, dar guvernul va plasa în carantină persoanele care nu participă, interzicându-le să meargă la serviciu.

Testele cu antigen dau rezultatul în numai 15-30 de minute, dar sunt mai puţin sigure decât cele care folosesc metoda PCR.

Sâmbătă, Slovacia a raportat 2.573 de cazuri de Covid-19, identificate cu teste PCR, totalul ajungând la 57.664 şi la 219 morţi.