Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DSP București, apel pentru voluntari. Sunt vizați toți studenții, nu doar cei de la medicină

covid-19-4908692_1920_0.jpg

In 24 de ore, Romania mai doboara un record si inregistreaza 8651 de cazuri de infectare cu coronavirus
In 24 de ore, Romania mai doboara un record si inregistreaza 8651 de cazuri de infectare cu coronavirus

DSP București are nevoie de voluntari pentru realizarea anchetelor epidemiologice în condițiile în care incidența cazurilor în Capitală este de 3,81 la 1000 de locuitori. În primă fază au fost vizați studenții de la medicină, ulterior însă este așteptat ajutor din partea oricărui student din București, după cum reiese dintr-o postare care circulă în grupurile de studenți pe rețelele sociale.

Anchetele epidemiologice se fac prin telefon și e nevoie de voluntari în condițiile în care în prezent cei confirmați cu COVID-19 sau contacții lor sunt sunați și la 14 zile de la momentul confirmării.

"Ne confruntăm în această perioada cu un număr de aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic în Municipiul București, ce duce la o incidență a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori. Această situație plasează Mun. București în scenariul roșu, motiv pentru care Prefectura și Direcția de Sănătate Publică au solicitat ajutorul în număr cât mai mare al studenților în medicină, iar ulterior am extins acest apel către rezidenți și către toți studenții universităților din București, se arată în apelul Societății Studenților în Medicină din București.

"Situația este critică iar soluționarea acesteia se poate realiza treptat prin suplimentarea resursei umane deja existente, pentru a rezolva telefonic anchetele epidemiologice din ultimele zile și pentru a susține activitatea call-center-urilor copleșite în acest moment de un număr de ordinul miilor de apeluri pe zi, se mai arată în apel.

Punctele de lucru vor fi:
- Arena Națională: tura 1(08:00-15:00)-60 de voluntari și tura 2(15:00-22:00)-60 de voluntari
- Call-center Tudor Arghezi: tura 1(08:00-15:00)-20 de voluntari și tura 2(15:00-22:00)-20 de voluntari
Puteți opta pentru o singură tură pe zi la unul din punctele de lucru sau pentru 2 ture pe zi! Orice ajutor suplimentar este binevenit!

"Vă asigurăm că niciun voluntar nu va fi expus unor situații periculoase în ceea ce privește infectarea și sperăm ca acest apel să fie onorat de un număr cât mai mare de oameni dornici să ajute la soluționarea acestei situații dificile în care populația din București se află, iar munca noastră să contribuie la ieșirea din scenariul roșu pentru ca activitatea noastră să poată fi reluată cât mai repede în condiții apropiate de normal, se mai arată în apelul spre voluntari lansat de Societatea Studenților în Medicină din București.

Cei care doresc să se înscrie o pot face la acest link https://forms.gle/rUXK4UpXCZUX4Rw36

La rândul său, prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu, a anunțat că 72 de linii telefonice sunt folosite pentru anchetele epidemiologice din Capitală. Centrul a fost format în doar câteva zile cu ajutorul unor instituții, dar și al voluntarilor de la Facultatea de Medicină București.
Prefectul a explicat că se încearcă reducerea timpilor de realizare a anchetelor epidemiologice cu ajutorul studenșiolor de la medicină.

„Astfel, cu sprijinul viitorilor medici, intenționăm să reducem cât mai mult timpii de realizare a anchetelor epidemiologice, să identificăm în termen cât mai scurt contactele directe ale persoanelor infectate cu Covid 19 și, prin izolarea rapidă a acestora, să întrerupem lanțul de transmitere a virusului (...) Am întâlnit studenți care, deși în cursul zilei de ieri au desfășurat activități în centru în ambele ture, astăzi, la prima oră, au revenit pentru a ajuta! Mulțumesc!”, a declarat prefectul Traian Berbeceanu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare va fi înființat încă un centru telefonic pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice.