Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turiștii revin la Machu Picchu, după 8 luni de lockdown

macchu_pichu.png

Un ofițer de poliție peruan în așteptarea primilor vizitatori la Machu Pichhu
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Celebrul ansamblu arheologic incaş Machu Picchu, cea mai importantă atracţie turistică din Peru, primește luni primii vizitatori după o pauză de aproape opt luni cauzată de pandemia de COVID-19, transmite AFP citată de Agerpres.

Din motive de siguranţă sanitară, doar 675 de turişti vor putea vizita situl în fiecare zi, adică 30% din numărul zilnic de vizitatori înregistraţi înainte de pandemie.

Sub o ploaie fină şi lumini multicolore, un străvechi ritual incaş a fost celebrat duminică seară în semn de mulţumire adresată zeilor pentru redeschiderea acestei citadele, care a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1983.

Deschiderea sitului Machu Picchu arată că "peruanii sunt rezistenţi", a declarat pentru AFP ministrul Comerţului exterior şi Turismului din această ţară, Rocio Barrios.

Un prim tren cu turişti a ajuns duminică dimineaţă la Machupicchu Pueblo, cel mai apropiat oraş în raport cu celebrul sit incaş.

Situl primește luni primii vizitatori, însă turiştii vor fi obligaţi să respecte distanţarea socială, chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus scade în Peru. Singura excepţie, o familie franceză, blocată în Peru din luna martie, a putut să viziteze Machu Picchu în cursul zilei de duminică.

Această redeschidere este în special aşteptată la Cuzco, o oprire obligatorie pe traseul turistic înainte de sosirea în Machu Picchu şi fosta capitală a imperiului incaş, unde scăderea numărului de vizitatori într-un oraş care trăieşte în proporţie de 70% de pe urma acestora a făcut ravagii.

Măsurile de izolare au dus la pierderi grave pentru zeci de mii de peruani care trăiesc din turism, în special în această regiune muntoasă unde se află citadela incaşă.