Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


100 de morţi şi aproape 1000 de răniţi - bilanțul cutremurului din Turcia

cutremur-turcia.jpg

Salvator căutând printre ruinele din Izmir supraviețuitori ai cutremurului de magnitudine 7
Image source: 
Emrah Gurel/AP Photo

Numărul de morți cauzat de cutremurul puternic produs vineri în vestul Turciei a crescut la 100, au anunțat astăzi autoritățile. Cutremurul, cu magnitudinea 7 pe scara Richter, a făcut și 994 de răniți, 147 dintre ei sunt încă în spital.

Cel mai afectat oraș turc a fost Bayrakli, în Izmir, unde a existat luni un amestec de sărbătoare dar și tristețe, după ce o fetiță de trei ani pe nume Elif Perincek și un tânăr de 14 ani pe nume Idil Sirin au fost salvați din dărâmături. Amândoi au pierdut însă câte un frate în urma dezastrului care a avut loc vineri după-amiază în Marea Egee, scrie France 24.

Doi adolescenți, în drum spre casă, au fost uciși și în Grecia.

Turcia a raportat peste 1.450 de replici în urma cutremurului, inclusiv 44 care au avut o magnitudine peste patru.

După ce zeci de clădiri au fost avariate și cu riscul unor tremurături repetate, mii de locuitori au fost nevoiți să petreacă a patra noapte în corturi.

Peste 3.500 de corturi şi 13.000 de paturi sunt folosite ca adăposturi temporare, unde eforturile de ajutorare au implicat aproape 8.000 de persoane şi 25 de câini de salvare, a anunțat Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor şi Urgenţelor .

Turcia este predispusă la cutremure. Peste 500 de oameni au fost ucişi într-un cutremur din 2011 în oraşul estic Van, în timp ce un altul în ianuarie anul acesta a ucis 41 de persoane în provincia Elazig din est.

În 1999, două cutremure puternice au ucis 18.000 de oameni în nord-vestul Turciei.