Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este prietenia dintre evrei și arabi chiar imposibilă? La Dubai se pare că nu...

israel.png

O delegație de investitori israelieni a avut mai multe întâlniri de afaceri la Dubai, 27 octombrie 2020
Image source: 
AFP via France24

Dacă l-ați fi întrebat pe omul de afaceri israelian Yehonatan Ben Hamozeg la începutul anului 2020 unde urma să încerce să-și vândă tehnologia, în niciun caz nu ar fi răspuns că în Emiratele Arabe Unite, o țară cu care statul evreu nici măcar nu avea relații oficiale.

Și totuși, CEO-ul grizonat al startup-ului Agrint, care folosește senzori seismici pentru a depista insectele care devorează palmierii, a ajuns la Dubai cu o delegație de treisprezece antreprenori israelieni pentru a promova produsele „Made in Israel” în Emirate.

Acordul pentru normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, anunțat în august și semnat în septembrie, a dat startul acestor prime contacte comerciale directe.

În perioada 25-28 octombrie, AFP i-a urmărit, de la Tel Aviv la Dubai, pe acești antreprenori conduși de Erel Margalit, șeful companiei de investiții Jerusalem Venture Partners, care plecaseră să se întâlnească cu mai mulți emiri pentru a le prezenta ofertele lor.

„Este incredibil să fii aici și să poți avea contacte directe”, spune Ben Hamozeg care se află în căutarea unor parteneri cărora să le vândă tehnologia care, potrivit lui, ar putea salva cele 38 de milioane de palmieri din Emiratele Arabe Unite.

Un om de afaceri palestinian din Ierusalim, un fost agent al Mossad și un botanist specializat în soiuri deșertice au lucrat împreună pentru a aranja aceste întâlniri la Dubai.

 

Jos măștile!

„Sunteți emisarii Israelului”, le-a spus domnul Margalit antreprenorilor din avionul privat către Dubai.

La sosire, israelienii sunt testați pentru coronavirus și apoi întâmpinați de un rabin, gazdele lor musulmane dorind să se asigure că prima lor masă în Emirate este ”kusher”, în conformitate cu regulile iudaismului.

Nopți petrecute într-un hotel de lux, diverse întâlniri cu miniștrii arabi, o escapadă de noapte pe insula privată a unui șeic, programul delegației a trebuit mereu modificat, din cauza întâlnirilor care se prelungeau, dar și a restricțiilor impuse de Covid-19, care au forțat de exemplu anularea unei călătorii la Abu Dhabi.

Israelieni purtau costume și emirii tunici albe. La început toți oamenii de afaceri purtau măști sanitare, dar pe măsură ce discutau, în engleză, măștile erau date jos.

„Învățăm, ne mărim orizonturile, legăm prietenii personale”, spune Erel Margalit, care poartă costum și un ceas finlandez de înaltă tehnologie.

"Când autoritățile noastre ne-au spus să nu vorbim cu voi, nu v-am vorbit. Dar acum vă vorbim", spune glumeț antreprenor arab.

 

Diplomația humus

Compania israeliană InnovoPro a trezit un mare interes prin tehnica sa de extragere a proteinelor din năut. Astfel extrase, proteinele sunt transformate într-o pulbere care poate fi reintrodusă în alimente, precum iaurtul sau înghețata.

Deschiderea unei fabrici de pulbere de năut în Emiratele Arabe ar permite acestei monarhii „să nu fie doar un centru de afaceri, ci și să devină un centru de producție”, afirmă Taly Nechushtan, șeful InnovoPro, în fața investitorilor.

Pentru Mohamad Mandeel, directorul operațional al companiei de investiții Royal Strategic Partners din Abu Dhabi, această tehnologie demonstrează apropierea dintre două țări ”condamnate” facă agricultură în deșert, pentru a-și reduce importurile de alimente.

„Oamenii de afaceri din alte țări, din Olanda de exemplu, nu ne-ar înțelege, dar ei (israelienii-n.r.) au o mai bună înțelegere a culturii noastre, au un mediu agricol asemănător cu al nostru ", subliniază el.

 

Un ”souk” al algoritmilor

Dar hummusul are și el limitele lui, așa că israelienii mizează și pe companii de tehnologie financiară sau de securitate cibernetică, precum Morphisec, care oferă servicii de combatere a atacurilor informatice.

Morphisec și-a vândut deja tehnologia către Emirate înainte de standardizare, printr-o țară terță, dar imediat ce a fost anunțat acordul, compania a primit mai multe oferte directe.

"Este cu adevărat important să trecem din umbră către lumină. Putem să vorbim într-un mod mai deschis și să dezvoltăm legături personale", notează Ronen Yehoshua, CEO al Morphisec. „Doar așa vom ajunge la o înțelegere mai profundă”.

În acest souk (piață în arabă – n.r.) al algoritmilor, „tehnologia blockchain (protocol informatic de securitate, care și-a dovedit eficiența odată cu apariția criptomonedelor) dezvoltată în Israel ne va fi foarte utilă”, spune pentru AFP Arshi Ayub Zaveri, director al Trust with Trade, o societate comercială din Emiratele Arabe Unite.

„Suntem în mod tradițional o economie bazată pe resurse naturale (petrolul) și încercăm să aflăm cum putem monetiza toate acestea prin intermediul celui mai bun mediu digital posibil”, explică ea.

În prima fază a standardizării, antreprenorii israelieni au trecut prin Dubai fără a semna niciun contract. Totuși doamna Nechushtan nu pleacă cu mâinile goale: „Am venit aici să ne facem prieteni, afacerile vor urma, nu suntem îngrijorați”.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de France24

Editor: Șerban Georgescu