Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opt milioane de români joacă jocuri video. Doar 45% plătesc pentru ele

Circa 7,9 milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, anunță Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, citată de „startupcafe.ro”.

Conform studiului numit “Utilizatorii de jocuri video din România”, popularitatea acestora este în continuă creștere:

Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arătă cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante”, a declarat președinte RGDA, Cătălin Butnariu.

Dintre cei 7,9 milioane de români, cu vârste între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei.

De asemenea, 39% dintre adulți au studii superioare, iar 48% sunt căsătoriți sau fac parte dintr-un cuplu.

Un singur utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive.

Cea mai populară platformă pe care românii se joacă este telefonul mobil: 64%, urmat de PC/laptop: 60%, tablete: 20% și console – doar 15,5%.

Chiar dacă jocurile pe smartphone sunt cele mai populare, ele sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop: 42%, sau pe consolă: 29%.

În privința cumpărării de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele, iar 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cumpărătorii preferă mai ales magazinele online, ca Steam sau Epic Store: 63%.

În fine, dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează „Playstation 4”, 18% „Xbox One”, 10% „Playstation 3” și 9% „Nintendo Switch”.

Circa 68% dintre jucătorii de console plătesc lunar, în medie, 46 de lei.

Cel mai des întâlnit sistem de operare este Android: 78%, față de iOS cu doar 15%.

Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, cu 93%.

Același studiul spune că 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru jumătate dintre ei jocurile sunt un hobby. Circa 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală.

Majoritatea au ca loc preferat pentru a se juca propria casă, 21% menționând că se joacă și la prieteni, iar 15% în transportul în comun.

Acest studiul a fos realizat de către „iZi Data” la comanda RGDA, a avut 1.005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani, care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă.

Studiu incidență: 1.020 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei care folosesc internetul.