Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul Cantacuzino va relansa vaccinul gripal. Producția, oprită în 2013

cantacuzino_poza.jpeg

Cercetătorii Institutului Cantacuzino au lansat pe piață un supliment alimentar cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității
Sursa imaginii: 
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"

La 7 ani de la dispariția de pe piață, vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino din Capitală. În prezent, vaccinul este testat și dacă va fi sigur, va fi lansat pe piață la începutul anului viitor, a anunțat comandantul unității, colonel doctor Florin Oancea. Potrivit acestuia, în paralel se verifică de ce au fost probleme cu vaccinul gripal, în perioada 2011-2013 atât cu produsul în sine, cât şi cu aria de producţie.

Un experiment pe 200.000 de ouă embrionate este în desfășurare în prezent pentru vaccinul gripal, a anunţat marți, într-o conferință de presă, directorul Institutului Cantacuzino, colonel doctor Florin Oancea.

“Echipa de producţie a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activităţi. Astfel, s-au efectuat testele de producţie reală a vaccinului pe loturi de ouă embrionate, ceea ce a permis atât adaptarea protocoalelor de lucru, mentenanţa, recalibrarea echipamentelor, cât şi identificarea problemelor şi soluţiilor de remediere a acestora. În acelaşi timp, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare lucrează la obţinerea unui produs modern prin optimizarea procesului de producţie şi implicit îmbunătăţirea siguranţei şi eficienţei vaccinale astfel încât să poată fi produs vaccinul gripal trivalent în condiţii de siguranţă. (...)Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie. Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie, care, într-adevăr, nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut. Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”.”, a explicat comandantul Institutului.

Colonel dr. Florin Oancea a mai spus că Polidinul, unul dintre cele mai cunoscute produse farmaceutice românești, va fi readus pe piaţă ca supliment alimentar. „Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă”, a mai spus comandantul Institutului.

Peste 110.000 de teste PCR pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 au fost prelucrate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" de la începutul pandemiei. Potrivit directorului institutului, MApN a alocat aproximativ 85 de milioane de lei pentru achiziţia de reactivi şi echipamente pentru aceste proceduri. Tot în perioada de pandemie, institutul a acordat autorizaţii de punere pe piaţă a produselor biocide. Comisia de specialitate a analizat 861 de dosare şi a acordat 420 de autorizații.

Institutul Cantacuzino a trecut oficial în subordinea Ministerului Apărării Naţionale la sfârşitul anului 2017.