Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul, județul cu cea mai mare rată a incidenței din țară, 5.08 - autoritățile locale au cerut ca Gherla să intre în carantină

gherla.jpg

Orașul Gherla văzut de sus
Municipiul Gherla va intra în carantină din data de 5 noiembrie, însă nu și satele aparținătoare.
Sursa imaginii: 
www.cluj.com

Clujul este, în acest moment, județul cu cea mai mare rată de îmbolnăviri la mia de locuitori din țară: 5,08. Din cauza creșterii incindeței cazurilor noi, autoritățile au propus intrarea în carantină a municipiului Gherla, unde rata cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns la peste 8 la mia de locutori. Anunțul a fost făcut de prefectul Mircea Abrudean.

Măsura carantinării municipiului Gherla nu se aplică și satelor aparținătoare. Circulația persoanelor va fi limitată la maximum. Toate evenimentele private au fost interzise. Slujbele religioase pot fi organizate în aer liber cu participarea a maximum 20 de persoane.

În cazul Dejului, deocamdată, nu a fost decisă carantinarea, pentru că, după aplicarea restricțiilor decise pentru scenariul roșu, rata incidenței a scăzut. În schimb, rămân în carantină comunele Sic (cu o rată a incidenței de peste 13 la mia de locuitori) și Săvădisla.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis și intrarea municipiului Turda în scenariul roșu, alături de comune precum Câțcău, Tureni, Izvorul Crișului sau Viișoara.

În ceea ce privește capitala de județ, Cluj-Napoca, prefectul Mircea Abrudean a declarat că încă nu se pun problema intrării în carantină, deși municipiul se apropie vertiginos de o rată de 6 cazuri la mia de locuitori.

”La Cluj-Napoca, din analiza de risc a DSP nu se impune, încă, carantinarea pentru că măsura carantinării se propune de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca urmare a mai multor indicatori. Unul din ei este rata incidenței peste 3 la mie, apoi vorbim de o analiză de risc cu mai multe puncte, pe care o face DSP-ul, care trebuie să întrunească un punctaj minim de 60 de puncte. Apoi vorbim și de alte criterii. În momentul de față, nu avem elementele necesare pentru a propune carantinarea municipiului Cluj-Napoca”, a precizat prefectul Mircea Abrudean.

 

Totuși, este extrem de probabilă prelungirea scenariului roșu în Cluj-Napoca.

Prefectul a anunța că au fost dedicate luptei antiCOVID o secție a Spitalului Clinic Militar din Cluj, Clinica Medicală I din cadrul Spitalului Județean din Cluj, precum și o secție a Spitalului Municipal Dej. Prefectul a precizat că la Cluj, în ultima săptămână, au existat doar nouă decese din cazua noului coronavirus, în condițiile în care în alte județe se înregistrează nouă decese pe zi.

În județul Cluj sunt, în acest moment, 33 de localități în care rata incidenței cazurilor a depășit cifra de 3 la mia de locuitori.