Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19| Italia reinstituie carantina în 5 regiuni până pe 3 decembrie

italia.png

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta și Calabria sunt cele cinci regiuni ale Italiei care intră în lockdown până în 3 decembrie, conform decretului semnat azi noapte de premierul Giuseppe Conte, după o serie de tensiuni. Decretul conține atât reguli valabile pentru întreg teritoriul național, cât și reguli care se vor aplica la nivel regional.

Conform Corriere della Sera, citat de Mediafax, regulile vor intra în vigoare în mâine, 5 noiembrie, și vor dura până în 3 decembrie.

În toată peninsula circulația este limitată pe timpul nopții, cei care ies din casă după ora 22 au nevoie de declarație pe proprie răspundere, rămân închise muzeele, doar școlile elementare și gimnaziale funcționează în regim față în față, liceenii învață de la distanță, transportul public se poate folosi la o capacitate de 50%.

Ce se întâmplă în zonele roșii?

În regiunile care sunt plasate într-un scenariu de severitate maximă și cu un nivel ridicat de risc (roșu sau de nivelul 4):

- este interzisă corcilația în și din regiune, precum și pe teritoriul propriu-zis (cu excepția urgențelor)

- magazinele se închid, cu excepția celor alimentare, farmaciilor, chioșcurilor de ziare

- piețele nealimentare se închid

- activitatea de baruri, pub-uri, restaurante, patiserii este închisă: este permisă doar livrarea la domiciliu

- activitățile sportive se suspendă. Sunt premise plimbările lângă casă, cu respectarea distanțării de cel puțin un metru și cu obligația purtării măștii

De asemenea, sunt premise activităților sportive exclusiv în aer liber și individual

Educația se desfășară față în față în grădinițe, școli elementare și gimnaziale.

Ce se întâmplă în celelalte regiuni?

Decretul îi încredințează ministrului Sănătății, Roberto Speranza, responsabilitatea de a stabili „măsuri suplimentare pentru a reduce contaminările” în zonele în care sunt multe.

În regiunile situate într-un scenariu intermediar (portocaliu sau de nivelul 3) circulația în și în afara regiunii va fi interzisă (cu excepția nevoilor de muncă, sănătate și urgență).

- este permisă circulația strict necesară către școală și înapoi

- orice deplasare către o altă localitate, alta decât cea de reședință, va fi interzisă, cu excepția nevoilor dovedite de muncă sau de studiu, din motive de sănătate

- este permisă livrarea alimentelor acasă, la pachet.