Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie a sectorului HORECA în instanță, în plină pandemie Covid-19

Tribunalul Bacău a anulat decizia prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a închis restaurantele și barurile din județ. Verdictul nu este definitiv, el poate fi atacat cu recurs.

Președintele Consiliului Județean Bacău, social-democratul Valentin Ivancea, care susține sectorul HORECA precizează la RFI că decizia instanței nu duce automat la redeschiderea cafenelelor și restaurantelor, pentru că nu este definitivă.

El mai spune că industria HORECA a venit cu propriul plan pentru acest sector de activitate: ”În acest plan era trecut ca să se închidă un restaurant numai în urma unei anchete epidemiologice. Or nu a dovedit nimeni până acum că datorită restaurantelor, cafenelelor și barurilor se extinde acest virus”.

Valentin Ivancea critică ”abordarea heirupistă” în privința închiderii restaurantelor: ”Mi se pare că o abordare heirupistă a unui întreg segment de activitate care aduce venit la bugetul de stat și dezvoltare și județului Bacău, în mod evident că aduce un deficit în buget”.

Întrebat dacă demersul HORECA nu contravine trendului din Europa, unde restaurantele și barurile sunt închise pe fondul Covid-19, președintele CJ Bacău a răspuns: ”Sunt închise restaurantele, dar vedeți, în momentul în care s-a luat această hotărâre, era alt prag de infectare, nu era pragul ăsta de infectare care există acum la nivel județean”.

 
Valentin Ivancea, despre victoria sectorului HORECA Bacău în instanță, în privința închiderii restaurantelor