Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Mi s-a transmis un mesaj: nu mai spune cu lockdown și carantină că nu le place să audă asta

jurma.jpg

Medicul Octavian Jurma
Sursa imaginii: 
Octavian Jurma / Facebook

Medicul Octavian Jurma face parte dintr-un grup consultativ de experți, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș. "Eu nu am știut că este interzis să discuți de carantină, pentru că nu vor să se audă cuvântul carantină, nu le place la București. Mi s-a transmis un mesaj: nu mai spune cu lockdown și carantină că nu le place să audă asta".

România se apropie de 9.000 de noi infectări pe zi. Autoritățile au raportat 8.651 de cazuri noi și 146 decese. La ATI sunt internați 1.001 pacienți în stare gravă. Cifra e importantă în contextul în care numărul paturilor ATI pentru bolnavii covid este de doar 1.250, putând fi extins până la 1.500, după cum a precizat ministrul Sănătății.
Octavian Jurma, medic și cercetător, spune că epidemia este complet scăpată de sub control și că numărul real al celor infectați cu coronavirus este de 5 sau chiar 10 ori mai mare. În opinia sa, singura soluție pentru a opri înmulțirea îmbolnăvirilor ar fi un lockdown vreme de 2 săptămâni, decizie pe care autoritățile o amână din motive politice, crede Octavian Jurma.

La ora asta, peste 1% din populație se infectează în ficare săptămână și ne îndreptăm spre 2% din populație în fiecare săptămână. Avem o rată de 1 la 5, 1 la 10 de infectați reali față de cei detectați. La această rată de pozitivare testele o să devină în curând absolut inutile, nu mai are niciun sens să le faci (peste 24% n.r.), declară Octavian Jurma.  

Bilanțul epidemiei de coronavirus va fi din ce în ce mai negru

Numărul deceselor nu va mai coborâ sub 100, avertizează medicul care prognozează că pe săptămâna viitoare ne putem aștepta la peste 9.000 de cazuri noi. "Epidemia este complet scăpată de sub control. Oamenii nu știu cât de gravă este situația, ca să se păzească, pentru că autoritățile când ies la televizor, când președintele are urechile tuturor românilor, ce aud ei este că totul e bine, totu-i sub control, o să avem vaccin, deci să ne vedem liniștiți de treaba noastră că ei veghează... Eu înțeleg că nu vrei să panichepi populația dar, pe de altă parte, când e o stare atât de gravă, să o liniștești mi se poare chiar mai grav, pentr că fiecare familie poate atunci să-și ia niște măsuri, să se protejeze", subliniază medicul Octavian Jurma.

El semnalează discrepanța dintre declarațiile politice și realitatea epidemiologică. "Vă dați seama ce înceamnă 146 de morți pe zi?! Săptămâna viitoare numai cifre din astea o să vedem și apoi o să urcăm la 200 și la 250 de morți. 250 de familii pentru care e o dramă. (...) Avem 1000 de oameni între viață și moarte în ATI, alții care sunt în stare gravă sau îngrijorați că nu au unde să meargă. Este o stare care va crea o anxietate uriașă în populație".
Această anxietate ar putea duce la o lipsă completă de încredere în autoritate. "Autoritățile s-ar putea să ceară această carantină, dar carantina să nu mai fie respectată, să zică ia mai lasiți-mă cu carantina". 

Țări cu un sistem medical mult mai puternic decât noi sunt puse în genunchi

Octavian Jurma le reproșează autorităților că nu fac altceva decât să anunțe că situația e sub control și că se caută noi paturi pentru bolnavii covid: "Se transferă resurse din sistemul general către covid. Practic inundăm cu bolnavi covid toate spitalele și tot sistemul medical. Indiferent câte spitale avem, asta nu oprește valul pandemic. Dacă nu luăm măsuri să se oprească fluxul de bolnavi în spitale, putem să inundăm toată Europa cu bolnavi. Sunt țări mult mai puternice decât noi care sunt puse în genunchi și apelează unii la alții. Din Belgia duc în Germania. Noi unde o să-i ducem?"

Eu nu am știut că este interzis să discuți de carantină

Medicul Octavian Jurma face parte dintr-un grup consultativ de experți, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș. "Primarul și președintele de consiliu hotărăsc. Noi doar facem niște recomandări, dar ni le asumăm pe bază de cifre. Dacă ei hotărăsc, de exemplu la 4 la mie, cum a fost Timișoara, 5 la mie acuma, să solicităm carantină, atuncea intervine factorul politic de cealaltă parte. A nu, nu putem pronunța cuvântul carantină. Deci eu nu am știut că este interzis să discuți de carantină, pentru că nu vor să se audă cuvântul carantină, nu le place la București. Mi s-a transmis un mesaj: nu mai spune cu lockdown și carantină că nu le place să audă asta".