Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explicațiile ”consilierului pentru de-radicalizare” al atentatorului de la Viena

moussa.jpg

Moussa Al-Hassan Diaw, cofondator al organizației non-profit Derad, care se ocupa de ”deradicalizarea” atentatorului de la Viena
Sursa imaginii: 
Twitter / OSCE

Tânărul care a ucis luni, la Viena, patru persoane şi a rănit mai mult de 20, înainte de a fi omorât de poliţişti, beneficia de serviciile unui  ”consilier pentru deradicalizare”, în cadrul unui program coordonat de autoritățile austriece în parteneriat cu o organizație non-profit, transmite joi dpa, preluată de Agerpres.

Consilierul, care lucrează pentru organizaţia non-profit Derad, a declarat că atentatorul ”exprimase convingeri religioase tot mai extremiste înaintea atacului” și că el personal a raportat această evoluţie autorităţilor din justiţie, după cum susține  cofondatorul Derad, Moussa Al-Hassan Diaw.

Cu toate acestea, consilierul nu a remarcat semne cum că tânărul plănuia un atac sângeros, a adăugat Diaw, apreciind că oficialii avertizați ”nu pot fi consideraţi vinovaţi”.

Atacatorul Kujtim Fejzulai a executat anul trecut o pedeapsă cu închisoare pentru tentativa de a se alătura Statului Islamic în Siria, dar a fost eliberat în decembrie cu condiţia de a colabora cu poliţiştii supraveghetori şi cu Derad.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat eliberarea anticipată a lui Fejzulai, considerând-o o greşeală, în timp ce ministrul de interne Karl Nehammer a afirmat că acesta a indus în eroare Derad în privinţa de-radicalizării sale.

Diaw a respins această idee, afirmând că ”nu a existat o inducere în eroare, întrucât colegul nostru nu a constatat în niciun moment că bărbatul era de-radicalizat”.

Din contră, consilierul lui Fejzulai a remarcat la acesta că dezvolta îndoieli cu privire la propria credinţă, ceea ce este chiar mai grav decât a-i acuza pe alţii de pierderea ei, a spus Diaw.

”Această îndoială de sine conduce deseori la disperare”, a comentat el, explicând că unele persoane care încearcă astfel de sentimente se îndreaptă spre rugăciuni, acţiuni violente sau gânduri despre propria moarte.

Ministrul Nehammer a recunoscut miercuri că s-au comis greşeli, după ce s-a aflat că Austria primise informaţii de la autorități din Slovacia, în iulie, potrivit cărora Fejzulai încercase să cumpere muniţie din această ţară.