Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Alexandru Rafila: Transportul în comun este principala sursă de transmitere a virusului în prezent

Medicul Alexandru Rafila a declarat joi că transportul public în comun este principala sursă de transmitere a Covid-19 în momentul de faţă, iar redeschiderea şcolilor nu a avut o influenţă importantă în privința numărul de infectări.

Într-o conferință de presă organizată la sediul PSD, partid pentru care candidează la alegerile parlamentare, doctorul Alexandru Rafila a spus că închiderea școlile a fost o eroare, fiindcă acestea nu sunt nici pe departe la fel de periculoase precum mijloacele de transport în comun, mai ales la „orele de vârf”:

"Transportul public este principala sursă de transmitere a bolii în momentul de faţă şi acele apeluri de colaborare cu toţi angajatorii, încât toată lumea să îşi împartă personalul în trei, cei care nu pot lucra de la domiciliu şi mijloacele de transport sunt maxime pe parcursul celor trei ore necesare transportului la locul de muncă şi la întoarcere şi lucrurile funcţionează. Noi am închis şcolile. Spuneţi-mi în ce ţară din Uniunea Europeană şcolile, din clasa întâi până într-a 8-a, sunt închise? Pentru că nu s-a evaluat impactul deschiderii şcolilor. Suntem la două săptămâni de la închiderea şcolilor. Vi se pare că a scăzut numărul de cazuri? E clar că şcolile nu au avut o influenţă importantă în ceea ce priveşte numărul de cazuri", a spus Alexandru Rafila.

Medicul a adăugat că la nivelul autorităţilor "nu există o comunicare, decât una rudimentară", iar buletinul informativ făcut public zilnic "nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică, este doar o informaţie seacă, care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, niciun fel de viitor".

"Vă rog să îmi spuneţi unde există acel creier de comandă care are în fiecare zi şedinţe operative, să vadă care e situaţia de pe teren, care sunt măsurile care trebuie luate la nivel central şi local. Nu este suficient să circuli prin ţară, să vizitezi spitale, asta să ştiţi că nu ajută absolut la nimic, nu se rezolvă problemele făcând vizite de lucru. Se rezolvă problemele dacă există un centru de comandă, iar la nivelul fiecărui DSP o structură similară care are corespondenţă în Ministerul Sănătăţii, ori lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă", a adăugat Rafila.

Tot acesta acuză faptul că s-au luat măsuri "care au fost schimbate de la o zi la alta":

"S-a închis HORECA fără să existe niciun fel de legătură în acel moment a funcţionării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult, peste două zile s-a reevaluat şi au fost din nou deschise. Referinţa la 3/1.000, a fost o nebunie legată de localităţile care aveau 3/1.000 şi în special Bucureştiul a fost obiectul acestei discuţii. Au schimbat baza de calcul, după 6 luni în care s-a raportat într-un fel, au schimbat baza de calcul ca să scadă sub 3. Au scos pacienţii din focare ca să scadă sub 3, apoi am auzit de măsurile de carantinare pe străzi", a mai spus Prof. Dr. Alexandru Rafila, şef al Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi director al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Aglomerație în stația tramvaiului 41 din Piața Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Aglomerație în stația tramvaiului 41 din Piața Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)