Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Fără lockdown, în decembrie vom avea, zilnic, 20.000 de cazuri noi de COVID-19

pexels_carantina.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

România se apropie de 10.000 de infectări cu coronavirus pe zi. 1 român din 4 testatați în ultimele 24 de ore s-a dovedit a fi infectat. În acest moment, din cele 1.250 de paturi la terapie intensivă, pentru bolanvii covid, mai mult de 81% sunt ocupate. Radu Țincu, medic ATI la spitalul de urgență Floreasca din Capitală, crede că e nevoie de criterii obiective în baza cărora medicii să poată decide cine va ajunge la reanimare și cine nu. Altfel, medicii vor trebui să decidă pe propria lor conștiință cine trăiește și cine moare.

România se apropie de 10.000 de noi infectări cu coronavirus. Autoritățile au anunțat azi 9.714 infectări din 37.686 de teste, ceea ce înseamnă că mai mult de 1 român din 4 testatați s-a dovedit a fi infectat. Alți 121 de oameni și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS-COV-2, bilanțul deceselor în țara noastră ajungând la 7.540. La terapie intensivă azi e un nou record de bolnavi în stare gravă: 1014. Sistemul sanitar se îndreaptă spre capacitatea maximă, mortalitatea va crește exponențial, avertizează Radu Țincu, medic ATI la spitalul de urgență Floreasca din Capitală. El spune că în zonele cu rată de infectare de peste 3 se impune lockdown, altfel în decembrie vom ajunge la 20.000 de cazuri pe zi. În opinia sa, este necesar să se stabilească niște criterii obiective în baza cărora un bolnav covid ajunge sau nu la ATI pentru că altfel medicii, epuizați după mai bine de 8 luni de pandemie, vor trebui să decidă pe propria lor conștiință cine trăiește și cine moare.

Peste 81% din paturile ATI pentru bolnavii covid sunt ocupate

De luni și până joi s-au înregistrat 30.139 de noi infectări cu coronavirus. Aproximativ 5% dintre acești bolnavi vor avea nevoie de îngrijire la terapie intensivă, ceea ce înseamnă 1.506 pacienți. Numărul paturilor ATI pentru bolnavii covid este în prezent de 1.250. Acestea pot fi extinse până la cel mult 1.500, cel puțin așa declara zilele trecute ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În acest moment, din cele 1.250 de paturi mai mult de 81% sunt ocupate, joi fiind record de pacienți internați la ATI, 1.014.  

"Dacă nu va scădea numărul de cazuri, singura soluție va fi să transferăm din paturile ATI în paturi pentru pacienții cu covid-19 în detrimentul celorlalți pacienți.Astfel, mare parte din sistemul de terapie intensivă va fi blocat cu pacienți bolnavi de coronavirus, iar ceilalți pacienți vor accesa din ce în ce mai greu sistemul sanitar", spune medicul Radu Țincu.

Pacienții cu alte boli riscă să nu mai aibă loc în spitale, care vor fi pline cu bolnavii covid

Nu doar paturile pentru pacienții covid în stare gravă sunt limitate, ci și cele pentru pacienții cu forme medii de boală. Deocamdată sunt 15.000 de paturi din care sunt ocupate peste 12.000. Întrebarea e ce se întâmplă cu bolnavii cronic sau cu alte afecțiuni decât covid?

"Ei vor accesa din ce în ce mai greu sistemul supra-aglomerat de pacienții cu coronavirus și din păcate acest lucru va genera o mortalitate suplimentară numită 'victimele indirecte ale pandemiei de covid-19'. Din păcate când se va ajunge la capacitatea maximă, ne apropiem de capacitatea maximă a sistemului sanitar, vom orbserva o creștere exponențială, o creștere abruptă a mortalității pentru că pacienții cu coronavirus vor accesa din ce în ce mai greu sistemul sanitar, pentru că nu vor mai avea loc în spitale și ei vor rămâne temporizați o perioadă de timp în camerele de gardă, vor fi temporizați la domiciliu, vor aștepta mai mult ambulanța...", declară Radu Țincu.

Pe ce criterii decizi cine ajunge la reanimare și cine nu?

Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus și a limitărilor fizice pe care le are orice sistem medical din lume, în Elveția se discută depre momentul în care nu vor mai fi locuri la terapie intensivă. Atunci ar urma ca pacienții în vârstă de peste 85 de ani și cei de peste 75 de ani, cu boli grave, să nu mai fie internați la reanimare.  
Medicul Radu Țincu socotește propunerea din Elveția drept "extrem de cinică și dură", dar admite că trebuie găsite soluții "pentru că în ritmul acesta vom depăși capacitatea sistemului sanitar într-un timp de câteva săptămâni". Locurile ar putea fi acordate în ordinea venirii la spital a pacienților, sau pacienții ar putea să fie triați "pe baza unor scoruri de mortalitate capabile să prezică mortalitatea: pacienții care rezultă că au o mortalitate de peste 80% sunt pacienți care cel mai probabil nu vor supraviețui infecției cu SARS-COV-2 și atunci ei nu vor fi candidați pentru secțiile de terapie intensivă".

În acest moment, în România nu există o discuție în legătură cu acest subiect: cum vor alege medicii ce bolnav ajunge pe un pat ATI și care nu. "Acest lucru mi se pare că va crește și mai mult presiunea și dezorientare în sistemul sanitar. Personalul medical se va trezi, dincolo de acest aflux imens de pacienți, cu o încă responsabilitate mult mai dificil de luat, care are implicații deontologice morale foate mari, și atunci personalul medical deja epuizat va fi pus în situația să aleagă, fără niciun criteriu obiectiv, doar pe propria lor conștiință, cine poate să primească un loc în terapie intensivă și cine nu. Este obligatoriu să luăm în calcul și acest scenariu și să ne gândim din punct de vedere legislativ dacă se vor implementa anumite măsuri și se vor lua aceste măsuri de către autorități, înainte de a ajunge la scenariul în care să alegem cine trăiește și cine moare", spune Radu Țincu, medic ATI la spitalul de urgență Floreasca din Capitală.