Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Toate școlile trec în online, piețele vor fi închise și circulația noaptea restricționată

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de joi a Guvernului, pe care a și prezidat-o. Înaintea reuniunii cu șeful statului, a avut loc și o întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Președintele României a anunțat la final principalele măsuri discutate:

Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, mulți, prea mulți care au decedat, Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Școlile să treacă toate în online. Angajații să treacă la telemuncă unde e posibil.

Magazinele să fie închise la 21:00 cel târziu. Circulația pe timpul nopții restricționată. Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei și să dăm șanse medicilor să continue să trateze în spitale.

Nu dorim să închidem economia, ci să luăm măsuri prin care oamenii să fie protejați. Va fi o campanie electorală în condiții foarte stricte.

Onorați membri ai Guvernului, să vă implicați total pentru a garanta alegerile în siguranță. Este posibil, am dovedit la locale”.

Președintele s-a referit și la mult discutata amânarea  alegerilor:

Există multe discuții despre oportunitatea alegerile. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere. Națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA? Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate. În SUA alegerile au avut loc în condițiile în care au aproape 100.000 de cazuri pe zi. Și au avut o prezență record, lume multă cu mască, au fost și au ales. Așa fac națiunile puternice și națiunea română e o națiune puternică”.

Premierul Ludovic Orban a precizat că măsurile vor intra în vigoare de luni:

Măsurile prezentate de președinte trebuie transpuse în HG. Putem lua deciziile, cu aplicabilitate de luni. E fundamental ca instituțiile să fie mobilizate la maximum pentru aplicarea acestor reglementări. Privind alegerile, suntem pregătiți să le organizăm astfel încât riscul de contaminare să fie egal cu zero. Celor care bat toba cu amânarea alegerilor, le reamintesc că duminică au fost alegeri în România - s-a votat pentru președintele Republicii Moldova”.