Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În pandemie Suedia se bazează pe cetățenii săi

anders_tegnell.jpg

Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, arhitectul strategiei suedeze de luptă împotriva efectelor Covid 19.
Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, arhitectul strategiei suedeze de luptă împotriva efectelor Covid 19.

Numărul cazurilor de infectare cu Covid 19 a crescut exponențial în Europa. Pacienții internați la Terapie intensivă sunt și ei tot mai mulți și la fel sunt și decesele. Unele țări au pus restricții destul de dure. Acesta însă nu este și cazul Suediei, care preferă să continue să recomande. 

"Orice interdicție aduce cu sine o mișcare de rezistență. Uitați-vă ce se întâmplă în Italia și în Germania. Oamenii protestează vehement împotriva restricțiilor legate de Corona. Asta nu e bine deloc. Nu duce la nimic bun. Cum pandemia probabil că va mai dura, consider că este mult mai viabil să recomandăm și să ne bazăm pe faptul că oamenii vor acționa cu responsabilitate". 

Sunt cuvintele lui Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, arhitectul strategiei suedeze de luptă împotriva efectelor Covid 19.

Este adevărat, Suedia are și ea din ce în ce mai multe infectări. Numărul lor a crescut puternic în ultimele trei săptămâni. Situația este calificată drept serioasă, iar autoritățile au înăsprit recomandările în mai multe regiuni. Oamenii sunt îndrumați să lucreze de acasă cât pot de mult, să renunțe la petrecerile cu prieteni cu care nu se întâlnesc în mod normal, să evite pe cât posibil centrele comerciale și magazinele, altele decât cele de alimente, iar dacă merg la sălile de fitness și la piscine să o facă atunci când nu e aglomerat. Ședințele din cadrul instituțiilor s-au mutat aproape exclusiv în mediul virtual, iar la restaurante, pe lângă distanța de un metru și jumătate dintre mese, acum există și condiția că în jurul unei mese să nu stea mai mult de 8 persoane.

Dacă până de curând atunci când unul din membrii familiei era contaminat, celălalt putea merge la serviciu, de o lună încoace s-a introdus plata pentru prevenirea răspândirii. Asta înseamnă că soțul sau soția celui bolnav poate acum să stea acasă 7 zile și să primească aproximativ 80% din salariu, maxim 80 de euro pe zi. În schimb, copiii pot și trebuie să meargă la școală. Faptul că ei sunt conduși acolo cu mașina de unul dintre părinți nu este văzut că o problemă. Izolarea înseamnă, conform autorităților suedeze, evitarea contactelor directe cu cei din jur, nu neapărat statul complet închis în casă.

Prim-ministrul Ștefan Löfven a anunțat însă ieri că el va sta în casă, împreună cu soția, după ce s-a stabilit că s-a aflat în apropierea unei persoane care, la rândul ei, a fost în contact cu o alta care a primit diagnosticul de Covid 19.

Măștile nu sunt nici acum recomandate. Se spune în continuare că nu există studii serioase care să ateste importanța lor, iar faptul că în țările în care ele sunt obligatorii numărul cazurilor de Corona crește puternic nu este de natură să probeze faptul că ele ar ajuta la ceva. Autoritatea de sănătate publică spune că o masca îți poate da un fals sentiment de siguranță care să te determine să nu eziți să te întâlnești cu oameni chiar dacă nu te simți bine. Este ceea ce suedezii doresc să evite.

Așa că le cer în continuare celor care au simptome să stea acasă până când acestea le trec, plus încă două zile… în total minim o săptămâna.

În rest, școlile au rămas deschise, așa cum au fost întotdeauna. Anumite universități au ales să lucreze exclusiv online, dar asta a  fost o hotărâre locală.

Practic, cu excepția câtorva piscine, cam nimic nu e închis, iar oamenii continuă să aibă o viață aproape normală.

Căminele de bătrâni, izolate timp de mai bine de șase luni, au fost din nou deschise în luna octombrie. Asta pentru că s-a ajuns la concluzia că riscul de contaminare a bătrânilor este mai mic decât riscul că aceștia să dezvolte boli psihice din cauza singurătății.

Deocamdată, noul val de infectari se vede în special în rândul persoanelor sub 60 de ani. Din fericire, cea mai mare parte dintre ele dezvoltă forme ușoare care nu necesită spitalizare. Asta face că numărul celor internați la Terapie intensivă să fie în acest moment de 90 (în primăvara trecută erau în jur de 500), iar în 24 de ore decesele sunt de cele mai multe ori sub 10.

Actualmente infectarea se pare că are loc în special la locul de muncă și la petreceri. Pentru asta sunt blamați tinerii în general și studenții în special, pentru că ei nu ezită să petreacă împreună.

Uppsala, unul dintre marile centre universitare ale Suediei are un număr important de cazuri în acest moment. Autoritatea de sănătate publică le cere acum bărbaților de acolo să se testeze mai mult. Statistic, ei se testează de două ori mai puțin decât femeile, dar se dovedesc mai des a fi infectați.

Testul de corona nu este obligatoriu în nicio zonă a Suediei, însă el este absolut gratuit și recomandat de la cele mai mici simptome.

Autoritățile fac în acest moment apeluri la populație și îi cer acesteia să fie la fel de disciplinată că în primăvară.

Transportul în comun este considerat un mediu de contaminare, însă nu unul important. În plus, mai ales într-un oraș ca Stockholm el este absolut necesar. Companiile de transport fac eforturi pentru a suplimenta numărul autobuzelor și metrourilor, astfel încât ele să nu fie foarte pline.

Pe de altă parte, oricât ar fi de gravă situația de acum, Anders Tegnell estimează că numărul bolnavilor e la 10 - 15 % din cel înregistrat în prima parte a anului. Mulțimea cazurilor constatate în această perioada ar fi provocată astfel și de faptul că în primăvară se făceau cam 20 000 de teste de săptămânale, iar acum s-a ajuns la aproximativ 190 000. În ultimele 7 zile, cam 9% din probele trimise către laborator s-au întors pozitive.

În sfârșit, o veste bună vine din sport. În condițiile în care evenimentele cu mai mult de 50 de persoane în public sunt interzise în majoritatea regiunilor, astăzi s-a anunțat că Vasaloppet, cea mai mare competiție de ski nordic din lume, va avea totuși loc. Startul se va lua pe 7 martie. Iar marea diferență este aceea că, in loc de o singură săptămână, cursa va dura trei. În acest fel, participanții la cursa pe schiuri de 90 de km vor putea fi suficient distanțați. Acest lucru a fost aprobat de Autoritatea pentru Sănătate Publică.  La Vasaloppet s-au înscris deja 25000 de participanți.

Este greu de prevăzut ce va fi în continuare, însă este destul de clar că deocamdată Suedia consideră că o carantinare forțată a populației, asemănătoare celei din Franța, ar fi  o măsură mai mult periculoasă decât aducătoare de beneficii.

 

 
Corespondentul RFI Constantin Dragan despre valul 2 al pandemiei de coronavirus în Suedia